Jeugdburgemeester Yorinthe kijkt uit naar intocht Sinterklaas

Emmeloord - De gemeenteraad installeerde maandagavond Yorinthe de Jong (10) als nieuwe jeugdburgemeester van de Noordoostpolder. Zij nam de ambtsketting over van voorgangster Willemengs Schutte uit Ens. Die vond de intocht van Sinterklaas in haar regeerperiode het leukst.

En ook Yorinthe kijkt daar naar uit, vertelde de leerlinge van De Zevensprong in Emmeloord maandag. Maar haar plannen reiken verder. Via een muurkrant liet ze in campagnetijd blijken dat ze pleit voor een beter milieu, minder pesten en een heropening van de Poldertoren. ‘Oud en jong verbinden’, antwoordde ze op de vraag van tijdelijk burgemeester Marjan Uitdewilligen waarvoor ze zich als eerste gaat inzetten.

‘Gewoon genieten…je doet het maar een jaar’, kreeg Yorinthe nog als advies van haar voorgangster mee. Die stak onder meer de vlam aan op 4 mei en opende de Zwemvierdaagse. ‘Maar Sinterklaas binnenhalen was toch het leukste: dat doe je niet iedere dag’, lachte Willemengs.

Als belangrijkste resultaat beschouwt ze het voortzetten van het idee van Jens van Leeuwen, die voor haar weer jeugdburgemeester was. Hij introduceerde de NOP-kast bij sportverenigingen. Daarin kunnen ouders kleding stoppen die een maatje te klein is geworden voor de eigen kinderen, maar die verder nog in goede staat verkeert.