EMMELOORD - De leden van het ‘E-team’ ontvingen maandag certificaat energieadviseur uit handen van Ton Beurmanjer (directeur Mercatus) en Onno Vermooten (directeur Concern voor Werk).

Afspraak

Een medewerker van het energieteam gaat op afspraak bij een bewoner langs. De bewoner krijgt advies over wat hij zelf kan doen om minder energie te verbruiken. Dit zijn praktische adviezen over wat de bewoner in zijn of haar woning zou kunnen veranderen. Na zo’n bezoek weet de bewoner wat hij daardoor kan besparen.

De tips van het energieteam zijn gratis. Bovendien nemen zij ook energiebesparende materialen mee, zoals een ledlamp, een stroomonderbreker, of een waterbesparende douchekop. De medewerker monteert dat direct en neemt oude materialen mee.

Voor het project energieteam werkt Mercatus samen met Concern voor Werk en de WerkCorporatie. Concern voor Werk heeft het project ontwikkeld, terwijl de WerkCorporatie de kandidaten voor het energieteam heeft geselecteerd.

Wat doet Mercatus?

Mercatus zorgt ervoor dat de huurwoningen goed geïsoleerd worden, waardoor er minder energie verbruikt wordt. Zulke renovaties doet Mercatus in fasen. De afgelopen jaren heeft Mercatus al zo’n 4.000 woningen verbeterd en energiezuinig gemaakt. Het doel van Mercatus is om in 2050 alle woningen van het gas af te hebben. Gas is een fossiele brandstof. Over dertig jaar zijn deze brandstoffen op.

Mercatus bereidt zich er dus op voor door andere energieoplossingen te vinden en woningen op een andere manier te verwarmen. Alle nieuwbouwwoningen zijn al zonder gasaansluiting.