Gaat RLG de polder veroveren?

EMMELOORD - Sebastiaan Thie weet het zeker. ‘Wij zijn de eerste in Nederland, die real life gaming als sport aan kinderen aanbiedt.’ De Lelystedeling is ervan overtuigd, dat het een groot succes wordt.

‘Wij’ zijn de Lelystedelingen Sebastiaan Thie en Roy van Ommen. Beiden hebben hun sporen in de airsoftsport ruimschoot verdiend. Ze kennen elkaar van Balls and Arrows, het grootste airsoftterrein (20 hectare) in Nederland. Thie was in dienst van dat bedrijf. De twee besloten de handen ineen te slaan en een eigen bedrijf te beginnen. Ze moeten het voorlopig doen met iets meer dan een halve hectare. ‘Groot genoeg’, meent Thie.

Het terrein ligt aan de Pilotenweg, naast de tennishal. Vroeger was het onder andere een trainingsveld voor honden. Vanaf volgende week woensdag is het terrein het domein van kinderen én volwassenen, die zich willen bekwamen in de snelste groeiende sport (honderden leden per maand komen erbij) van Nederland: RLG, real life gaming. De term zegt het al: computergames in het echt spelen. Je probeert je tegenstander, naast het uitvoeren van opdrachten, uit te schakelen.

Replica’s

Hoe? Door de opponent neer te schieten. RLG en airsoft zijn schietsporten. De replica’s (‘Wapens is een woord, dat not done is ‘, zegt Thie) vallen onder de Wet wapens en munitie. Reden: de replica’s zijn niet of nauwelijks van echte wapens te onderscheiden. Twee teams nemen het tegen elkaar op, waarbij ze opdrachten moeten uitvoeren, zoals het verplaatsen van voorwerpen en het beveiligen van VIP’s.

Thie en Van Ommen, die ook in gesprek zijn met Alkmaar, Enschede, Groningen en Sneek om daar terreinen te verwerven, zijn al vanaf maart in Emmeloord bezig. De voorbereidingen namen veel tijd in beslag. ‘Wat moet je waar plaatsen? Hoe bewegen spelers zich over het veld?’ Je moet vaak testen om te bepalen wat de ideale opstelling is’, aldus Thie. Komend weekend komen nog twee trailers met bouwmateriaal langs. Op woensdag 10 oktober is het terrein tiptop in orde voor de eerste training.

Populariteit

Thie is ervan overtuigd, dat de nieuwe tak van sport (airsoft werd in 2013 gelegaliseerd) in Emmeloord gaat aanslaan. Zonder er ruchtbaarheid aan te geven hebben zich al nieuwsgierigen, volwassenen en kinderen, aangemeld. Thie en Van Ommen gokken erop, dat de Noordoostpolder en omstreken ook warm loopt voor een sport, die snel aan populariteit wint. ‘Ik denk dat we snel richting de zestig leden gaan. Dat zou betekenen, dat we voor het eind 2018 toe zijn aan een tweede trainingsmiddag’, aldus Thie.

De trainingsblokken bestaan uit lessen van twee uur, met teams van maximaal dertig spelers. RLG is een serieuze aangelegenheid. De tijd, dat RLG alleen iets voor kinderfeestjes was, is voorbij. ‘De kids leren veel meer dan alleen schieten’, zegt Sebastiaan Thie. ‘Ze moeten samenwerken, leiding geven, respect tonen. Hoe ga je met elkaar om? Wat kan wel, wat kan niet?’ De missie van Van Ommen en Thie: ‘De kinderen naar buiten trekken. Ze moeten actief bezig zijn in plaats van alleen achter een pc-scherm te zitten.’ Info: www.skirmworld.nl. E-mail: info@skirmworld.nl

------------------------------------------------------------------------------------------

Veiligheid

Airsoft en RLG zijn uit, hoe kan het anders, uit de Verenigde Staten komen overwaaien. Het is de snelst groeiende sport van Nederland. Inmiddels beoefenen tienduizenden Nederlanders deze sport. Ze schieten met witte plastic balletjes van zes mm, de zogenaamde BB’s (bie-bie) of pellets. Wie de sport wil beoefenen, wordt gescreend. Op het veld gaat veiligheid voor alles: iedereen is verplicht een veiligheidsbril te dragen.