Tweede Bijna Thuis Huis geopend

Emmeloord - ‘Ik voel me vereerd dat ik het tweede Bijna Thuis Huis mag openen,’ begint zorgwethouder Marian Uitdewilligen zaterdag haar speech. Ze was jaren geleden zelf betrokken bij de eerste hospicevoorziening.

Terminale Thuishulp Noordoostpolder – Urk heeft al 15 jaar een Bijna Thuis Huis op Houttuinen 24 in de Hof van Smeden in Emmeloord. De stichting is nu een tweede huis gestart op Houttuinen 16. In beide hospicevoorzieningen en in thuissituaties bieden vrijwilligers zorg aan mensen in de terminale fase. Marian Uitdewilligen geeft in haar woordje aan dat dit soort initiatieven haar na aan het hart ligt. Ze was 15 jaar geleden zelfs een van de initiatiefnemers van het eerste Bijna Thuis Huis. Uitdewilligen complimenteert de stichting met de goede organisatie en de professionele samenwerking met andere zorgverleners.

Vrijwilligersorganisatie

Twee jaar geleden begon de stichting na te denken over een tweede hospicevoorziening. Vicevoorzitter Maarten Meun legt uit: ‘Door de vergrijzing en het afnemen van het aantal mantelzorgers denken we dat er steeds meer behoefte zal komen aan een tweede locatie. We hebben gesprekken gevoerd met woningcorporatie Mercatus en dit voorjaar kwam Houttuinen 16 beschikbaar.

Met veel hulp van vrijwilligers en sponsorende bedrijven is het tweede huis gerealiseerd.’ De stichting is afhankelijk van giften en daarom heeft vrijwilliger Arianne Haverkamp met haar medeleden van Odd Fellows een mini-veiling georganiseerd. Ze overhandigt een verraste voorzitter Conny Aalbersberg een cheque van € 1250,- Na de officiële openingshandelingen is er ’s middags open huis. Veel mensen maken van de gelegenheid gebruik om de nieuwe hospicevoorziening te bewonderen.

Vrijwilligers

Met de komst van het tweede Bijna Thuis Huis zijn nieuwe vrijwilligers zeer welkom. De eerste tien hebben hun opleiding bijna afgerond. Geïnteresseerden kunnen meer informatie over Terminale Thuishulp Noordoostpolder – Urk vinden op www.tthnop-urk.nl.