Dik Delfsma schrijft ‘Opstand in Blokzijl van 1672’

Blokzijl - 'Wiebe Harmensz zat op zijn gemak achter op de turfschuit.' Zo luidt de eerste zin van het boeiende boekwerkje ‘Opstand in Blokzijl 1672’. Dik Delfsma uit Steenwijk heeft het speciaal voor de Dag van de Geschiedenis geschreven, die dit jaar op 20 oktober plaatsvindt in Blokzijl.

Wie "Opstand in Blokzijl 1672" verder leest, komt er al gauw achter dat Wiebe Harmensz 15 jaar soldaat is geweest in het leger van Poppo van Burmania. Hij neemt ontslag en keert in 1672 terug naar zijn geboorteplaats Blokzijl. Het laatste stuk van Steenwijk naar Blokzijl legt hij af per turfschuit. Wiebe wil zijn vader gaan opvolgen als molenaar, maar moet opnieuw zijn wapens trekken omdat de bisschop van Munster, 'Bommen Berend', het havenstadje bezet. Via de spannende avonturen van Wiebe maken de lezers de Opstand van 1672 van dichtbij mee.

Fictief

Zittend aan zijn keukentafel in zijn woning in de Oostermeenthe vertelt Dik dat Wiebe niet echt heeft bestaan. Hij koos voor dit fictieve figuur omdat hij geen droge opsomming van geschiedenisfeitjes wilde opschrijven. De inspecteur basisadministratie bij de gemeente Steenwijkerland is het boek gaan schrijven nadat hij in contact kwam met Caroline Vuursteen en Marine Boer van het gemeentearchief. Zij organiseren mede de Dag van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema Opstand in Blokzijl. De archiefmedewerksters vertelden hem dat daarbij ook de Opstand van 1672 aan de orde komt. 'Is daar geen boekje van?' vroeg Dik zich toen af.

Sonoy

Dat bleek niet het geval en daarom nam hij zich voor het zelf maar te gaan schrijven en in eigen beheer uit te geven. 'Handig als achtergrondinformatie voor de bezoekers van de Dag van de Geschiedenis,'legt hij uit. Op die dag zijn er rondleidingen en lezingen. Die gaan over de Opstand van 1672, maar ook over de opstand tegen de Spaanse bezetter, waarbij Diederik Sonoy in 1581 de fortresse stichtte. Van recentere datum is de tweeënhalf jaar durende staking, die uitbrak in 1924 bij werknemers van houtzagerij Loos. Op straat zul je mensen tegenkomen die verkleed zijn zoals burgers en soldaten tijdens de 80-jarige oorlog. 's Middags is er een demonstratie 17e eeuwse gevechtsmethoden en vuurt de Schutterij het kanon op de stadswal af. 'Deze dag wordt vreselijk leuk,' zegt Dik enthousiast, die zichzelf ook graag in historische kledij hult, bijvoorbeeld als poortwachter van Kampen. Zelf zal hij op de Wortelmarkt aanwezig zijn, waar hij vanuit een kraampje zijn boeken verkoopt. Daar kun je trouwens ook lunchen in 17e eeuwse stijl.

Zelf tekeningen maken

Dik vond in het archief van Steenwijkerland drie boeken, waaruit hij kon putten bij het schrijven van zijn boek. 'Caroline vertaalde 'Toneel des Oorlogs', een geschiedenisboek uit 1675 voor mij, dat in het Oudnederlands was, geschreven,' vertelt hij. Ook las Dik "Geschiedkundige Herinneringen uit 1853" en aantekeningen van een schoolhoofd uit 1922. De Steenwijker maakte zelf de tekeningen die in het boek staan. 'Deels heb ik daarvoor portretten nagetekend en deels zijn ze ontsproten uit mijn eigen fantasie,' legt hij uit. Achter in het boekje heeft de schrijver, van wie eerder 'Eten en drinken in de middeleeuwen' uitkwam, een begrippenlijst opgenomen. Inderdaad handig, want wie weet nu nog wat baardmankruik, biedenhander en rapier betekenen?

'Opstand in Blokzijl 1672' is na de Dag van de Geschiedenis ook nog verkrijgbaar, waaronder bij Yep! Cadeau & Zo, Brouwerstraat 5 in Blokzijl. Meer informatie over de Dag van de Geschiedenis staat op: www.steenwijkerland.nl/dagvandegeschiedenis.