ArcheoHotspot in Batavialand maakt archeologie voor iedereen tastbaar en toegankelijk

Lelystad - Batavialand in Lelystad opent op vrijdag 12 oktober de elfde permanente ArcheoHotspot. Batavialand wil voor iedereen archeologie toegankelijk en tastbaar maken. Belangstellenden kunnen in oktober een uniek kijkje nemen in het maritiem depot.

De ArcheoHotspot is een plek waar je een archeoloog aan het werk ziet. Bezoekers kunnen er onder begeleiding van vrijwilligers meewerken aan de uitwerking van archeologisch onderzoek, eigen vondsten laten onderzoeken of gewoon kijken naar hoe archeologen te werk gaan. De ArcheoHotspot is elke woensdagmiddag en vrijdag geopend, iedereen kan gratis en zonder afspraak binnenlopen.

Rondleiding Maritiem Depot

Op vrijdag 12 oktober en zaterdag 13 oktober geeft Joran Smale, conservator van Batavialand, een rondleiding in het maritiem depot. In het depot liggen topstukken die (nog) niet in Batavialand te bezichtigen zijn. De collectie bestaat uit circa 38.000 archeologische vondsten uit scheepswrakken, die gevonden zijn in Flevoland en op andere plekken in Nederland. Zoals het wrak van een 17e-eeuws beurtvaarder, dat is gezonken op de Zuiderzee met allerlei interessante spullen aan boord. Ieder stuk, groot of klein, heeft zijn eigen verhaal. Conservator Joran Smale vertelt hier graag over. De rondleiding is gratis. Kijk op www.batavialand.nl voor tijden en de aanmeldingsprocedure.

Archeologie voor iedereen

Door het geven van rondleidingen en het openen van een ArcheoHotspot wil Batavialand voor iedereen, jong en oud, archeologie toegankelijk maken. Tenslotte ligt veel van onze verre geschiedenis verrassend dichtbij. In de bodem liggen sporen die mensen ver voor ons hebben achtergelaten. Batavialand vertelt dankzij deze sporen over het leven van onze voorouders.