Celstraffen voor drugshandel vanuit Emmeloord

LELYSTAD - Vanuit een flat in Emmeloord werd door jongeren harddrugs verkocht. Twee mannen van 23 en 24 zijn woensdag veroordeeld tot elk zes maanden cel waarvan de helft voorwaardelijk. 

Een derde verdachte kreeg 31 dagen cel opgelegd, gelijk aan zijn voorarrest,bleek woensdag uit het vonnis van de rechtbank in Lelystad. De politie kwam de mannen begin 2016 op het spoor nadat er inbraken in Emmeloord gepleegd waren. In de kelderbox van hun flat vond de politie gestolen spullen terug. Vervolgens werd een inval gedaan in de flat zelf. In het onderzoek zijn vervolgens 22 drugsgebruikers gehoord door de politie. De meeste van hen kwamen uit Urk. Ze gaven aan inderdaad heroïne of cocaïne van hen gekocht te hebben. 

Een 23-jarige man die 31 dagen cel kreeg, is alleen veroordeeld voor drugsbezit en heling. Anders was dat voor een 24-jarige man uit Emmeloord en een 23-jarige kompaan zonder vaste woonplaats. De rechters achtten bewezen dat zij gedurende enkele maanden gehandeld hebben in cocaïne en heroïne. Beide verdachten maakten onderdeel van een crimineel samenwerkingsverband. Bovendien gingen ze na hun aanhouding in januari 2016 door met hun verboden handel. De rechters rekenen hen dit zwaar aan. De officier van justitie had om voorwaardelijke celstraffen en om werkstraffen gevraagd.