STOPPELS

"Het Slavencorps" van Mark Rutte

Ik heb de laatste maanden, met enige verbazing de debatten en commentaren gevolgd in de opmaat naar Prinsjesdag. Verbazingwekkend hoe de koning van het kabinet zijn wil oplegt aan zijn coalitie. En daarmee op Nederland. Hij doet dat knap en met verve. Je kunt eigenlijk alleen maar respect (verwondering?) hebben over zijn gaven. En daar schuilt ook het gevaar.

Zijn partners, Buma, Zeegers en Pechthold doen mij denken aan de het Slavenkoor uit de epische opera Nabucco van Verdi. Zij bezongen het leed van de Joden in het toenmalige Z Israël, aangedaan door Koning Nabucco die hen wilde verbannen naar Babylonië. Het leidde uiteindelijk tot zijn ondergang. Zover zal het met Rutte niet komen maar het is zeker interessant te zien hoe, en of, hij zich staande weet houden.

Het gaat beter met Nederland en, volgens Rutte, dus ook met ons Nederlanders. Het eerste is waar, het tweede helaas niet. Geen enkel gewoon mens kan wijs worden uit de miljoenennota". Ik ook niet. Maar ik heb al heel vroeg geleerd dat als dingen gecompliceerd worden je ze moet vereenvoudigen. Is trouwens ook basis van de wiskunde. Moeilijke dingen makkelijk maken. Kijkend naar de Rijksuitgaven zie ik dat die zijn gestegen van 256 miljard in 2016, naar 264 in 2017, 277 in 2018 en gaan naar 295 miljard in 2019.

Een stijging met resp. 4, 6 en 8%. Het inkomen van de geniddelde Nederlander steeg in de voorgaande periode niet en in 2019 met, volgens Rutte, met 1,5%. Er gaat dus iets heel erg fout. Trouwens, van die 1,5% gaat ruim een derde regelrecht naar de staat als belasting, nog eens ca. €100 naar de hogere energie rekening (heffing), 50 naar de zorgverzekering en nog eens 100 naar de hogere BTW (dus ook naar de staat).

Ergo, Jan Modaal houdt niets over van de ca. € 500 die hij er bij krijgt. Hoezo gaan we er op vooruit? En dan kost ook de afschaffing van de dividendbelasting nog eens 2000 miljoen (dat is toch wel 40 miljoen per week!).

En die dividend belasting. Dat wil eigenlijk niemand meer. Maar het Slavencorps gaat er in mee want dat is de prijs die ze hebben betaald om mee te mogen doen met Rutte. Eigenlijk te gek voor woorden. Misschien is er in de Eerste Kamer, waarin toch wel verstandige mensen zitten, wel iemand die het lef heeft om dat onzinnige voorstel te torpederen. Het is eerder gebeurd. Denk aan de "Nacht van Schmelzer" heel lang geleden, en meer recent aan Hans Wiegel die het correctief referendum in zijn eentje torpedeerde. Ik hoor nog het legendarische woord "tegen".

In de Noordoostpolder werd een Centrumplan tegen de wil van een grote meerderheid van de bevolking doorgedramd. En ruim 10 jaar later (gelukkig) getorpedeerd. Ook zoiets.

Rutte pas op. Hoogmoed komt voor de val.