Marit Wisse loopt SocialRun

BANT - Marit Wisse (24) uit Bant heeft afgelopen weekeinde de SocialRun gelopen in een team aangevoerd door haar vader Jan Wisse.

De Socialrun is een sportieve teamprestatie. Het doel van de 555 kilomter lange loop rondom het IJsselmeer is om openheid te stimuleren rondom psychische aandoeningen. Met de Socialrun vestigen de teams de aandacht op dit doel én al lopend wordt ook nog eens geld opgehaald dat ten goede komt aan projecten die openheid stimuleren en zo vooroordelen over mensen met psychische aandoeningen verminderen. ‘Er is nu 80.000 euro bijeengelopen’, vertelt Wisse, die als teamleider fungeerde. Jan Kuijpers uit Rutten hielp mee als chauffeur van het team waarin Marit meeliep. In totaal deden 34 teams mee, die bestaan uit 5 lopers, die in estafette steeds 2 kilometer lopen.

Ieder team bestaat uit twee subteams. Na 55 kilomter wisselt het subteam en heeft het andere subteam even rust. ‘En dat was wel nodig, want het was een hele pittige editie’, vertelt Wisse. De start was vrijdagmorgen in Soesterberg bij harde wind en regen. ‘Het was echt slecht weer. Met name de route door het Noorden met onweer en harde wind was zwaar, maar gelukkig was de wind weggevallen toen we de Afsluitdijk overstaken. En de laatste etappe van Woerden naar Soesterberg op zaterdag was moeilijk, maar de finish in Soesterberg zondagmiddag rond half vijf geeft dan wel weer heel veel voldoening. De deelnemers werden ingehaald door familie, vrienden en collega’s. Dat feestje doet alle ontberingen snel vergeten.’

Marrit liep mee met team Mind&Zonder stigma. Dit is een combinatie van de stichtingen, Wij zijn Mind en Samen sterk zonder stigma. Beide stichtingen werken aan meer begrip in de maatschappij voor psychische (ex)patiënten en verbetering van de GGZ. ‘Voor deze mensen is er vaak moeilijk om terug te keren in de maatschappij wat betreft acceptatie in een baan. Iemand die een depressie of burn-out gehad heeft heeft bijvoorbeeld minder kansen op de arbeidsmarkt, maar iets te noemen. Op dat gebied is er nog veel te doen’, weet Wisse.

Cees Walinga