X-tuur opent haar deuren

EMMELOORD - X-tuur, het nieuwe onderwijsconcept voor zelfsturend onderwijs in Emmeloord, is op 3 september gestart.

Eergister werd de school van de Vario-onderwijsgroep aan de Professor ter Veenstraat officieel geopend in aanwezigheid van wethouder Hans Wijnants. X-tuur is een nieuw onderwijsinitiatief waar leerlingen de regie hebben over hun eigen leerproces. In overleg met hun ouders/verzorgers en de coach stellen ze zelf doelen op en maken een planning. Iedere leerling heeft een eigen persoonlijke leerroute. X-tuur biedt onderwijs aan leerlingen met mavo, havo, vwo capaciteiten van brugklas tot en met het diploma.

De leerlingen zitten in een heterogene groep (mavo/havo/vwo) bij elkaar als een sociale gemeenschap. Daarmee is het in feite een brede en verlengde (brug)klas: ieder kind heeft zijn eigen leerplan waarbij we uitgaan van de ontwikkeling van een kind. X-tuur werkt vanuit leerdoelen in plaats van lesmethodes. Dat verhoogt de motivatie en prikkelt de natuurlijke nieuwsgierigheid van leerlingen. ‘Leren vindt het best in vrijheid plaats’, is een van onze uitgangspunten.

De kinderen bij X-tuur zijn van nature nieuwsgierig, leergierig en hebben een drang naar zelfstandigheid, stelt de school. ‘Wij geloven dat iedere leerling in vrijheid en verantwoordelijkheid zelf vorm moet kunnen geven aan zijn toekomst. Aansluiten bij ontwikkeling en talent motiveert leerlingen om te leren (te groeien) en maakt ze eigenaar van hun leerproces. Elke schoolloopbaan is uniek, iedere leerling volgt een eigen route.’

Vario-onderwijsgroep

X-tuur is onderdeel van Vario-onderwijsgroep, voorheen Samenwerkingsstichting Scholengroep Voortgezet Onderwijs Noordoostpolder en Lemsterland (SSVO). De naam SSVO was niet meer toereikend. De afkorting slecht te onthouden, de uitgeschreven naam erg lang en niet meer correct, de gemeente ‘Lemsterland’ bestaat niet meer (deze heet nu de Fryske Marren). Tevens was het logo qua ontwerp en uitstraling aan vernieuwing toe.