RTV Oost onderzoek: honderden huizen onder aanvliegroutes Lelystad Airport dalen in waarde

Regio - In vier Overijsselse buurten daalt de waarde van woningen als Lelystad Airport open gaat. In delen van Kampen en Zwolle loopt de waardedaling op tot ruim vijf procent, zo berekende de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) in opdracht van RTV Oost.

Dit komt door de lage aanvliegroutes naar het nieuwe vliegveld in Lelystad.

In totaal zullen 305 huishoudens getroffen worden als het vliegveld open gaat in 2020. Als het nieuwe dorp Reeve ten zuidwesten van Kampen gebouwd is, loopt het totaal op tot 905 huishoudens.

Discussie over huizenprijzen

In de discussie rondom de opening van Lelystad Airport wordt regelmatig geschermd met het argument dat de waarde van woningen afneemt wanneer de laagvliegroutes gebruikt worden. Nu blijkt dat het effect op de Overijsselse woningmarkt meevalt, concludeert Jan Rouwendal van de VU. Als bijzonder hoogleraar Ruimtelijke Economie leidde hij het onderzoek.

Andere provincies

Ook in Gelderland is het effect op de huizenprijzen minimaal, concluderen de onderzoekers. 'De situatie is vergelijkbaar met die in Overijssel'. Het wordt een ander verhaal voor veel inwoners van Flevoland, waar het effect op de huizenmarkt groter is dan in Overijssel en Gelderland.