‘Enorm geraakt door ellende op Lesbos’

Blokzijl - Drie jaar nadat de eerste bootjes op Lesbos aankwamen, is de aandacht weggeëbd voor de vluchtelingenproblematiek. Dat de situatie in vluchtelingenkamp Moria nog steeds schrijnend is, heeft Mathilde Boes (44) in mei met eigen ogen kunnen aanschouwen.

Met Huisartsenpraktijk Blokzijl zamelt de praktijkondersteuner nu geld in. Zondag 23 september vertelt ze in de Grote Kerk over haar werk op Lesbos.

Doc Mobile

Mathilde is via haar werk in Huisartsenpraktijk Blokzijl in aanraking gekomen met Doc Mobile. Deze organisatie verleent medische hulpverlening aan vluchtelingen in verschillende gebieden, waaronder op Lesbos. Willy van Dijk, een van de huisartsen met wie Mathilde werkt, is al vier keer op Lesbos geweest om medische zorg te geven aan de vluchtelingen. Haar dochter Lucia Scholten werkt daar als coördinator in een kleine kliniek.

Mathilde is afgelopen mei tien dagen op Lesbos geweest om haar steentje bij te dragen. 'Ik wilde van jongs af aan iets doen voor anderen, maar had altijd wel een excuus, zoals te druk of te kleine kinderen,' vertelt Mathilde. Dit voorjaar wilde ze niet langer wachten en reisde ze af naar Lesbos. Wat ze daar aantrof, raakte haar erg: 'In het vluchtelingenkamp Moria verblijven nog steeds 9.000 mensen, terwijl het gebouwd is voor 2.500 mensen. En elke dag komen er 50 à 80 mensen bij, die in bootjes op Lesbos aankomen.'

Hartverscheurende verhalen

Het kamp is verboden terrein voor mensen die er niet wonen of werken, maar uit verhalen van vluchtelingen die naar de kliniek kwamen, hoorde Mathilde hartverscheurende verhalen. 'Er is daar geen riolering, nauwelijks water en geen onderwijs voor de kinderen. Elke dag staan de vluchtelingen drie uur in de rij voor een ontbijt. Door gevechten en verkrachtingen is het onveilig voor de kampbewoners.' Dat de vluchtelingen spreken van 'Moria Prison', is veelzeggend.

Veilige plek

De kliniek, waar Mathilde werkte, staat op een terrein van de organisatie One Happy Family. Deze organisatie probeert een veilige plek te creëren voor de vluchtelingen. Zij kunnen hier overdag verblijven, sporten, werken in een moestuin, de kapper, een dokter of verpleegster bezoeken.

'Elke dag kwamen hele gezinnen naar ons toe,' zegt Mathilde. Een aantal vluchtelingen uit Afghanistan en Syrië fungeerde als tolk. Mathilde zag veel vluchtelingen die kampten met longontsteking, obstipatie, hoest en psychische problemen. Bovendien moest ze regelmatig stekels van zee-egels uit de voeten van kinderen halen, die in de zee hadden gezwommen. 'Ik heb zelfs een jongen behandeld die in Afghanistan taekwondokampioen was,' geeft Mathilde als voorbeeld van de mooie momenten die ze daar ook meemaakte.

Een ander hoopgevend bericht was dat haar tolk Mohammed (25) uit Syrië een status kreeg en aan de universiteit kon gaan studeren. Andere vluchtelingen hebben minder geluk en wachten al anderhalf jaar in het kamp op bericht van de Griekse autoriteiten. Door de Turkijedeal kunnen de mensen niet doorstromen. 'Deze vluchtelingen zijn gefrustreerd en wanhopig, zelfs kinderen deden zelfmoordpogingen,' aldus Mathilde.

750 euro opgehaald

Na terugkomst was Mathilde nog een week helemaal in de war door de schokkende ervaringen op Lesbos. Ze herpakte zich en hielp mee met een geldinzamelingsactie vanuit de dokterspraktijk. 'We hebben €750 opgehaald. 'Hiermee hebben we een schaduwdoek gekocht zodat mensen in de schaduw kunnen wachten op de dokter of verpleegster, een koelkast om medicatie in te bewaren en een ventilator.'

Opnieuw naar Lesbos

De komende tijd blijft de dokterspraktijk geld inzamelen. En in oktober gaat huisarts Willy van Dijk opnieuw naar Lesbos. Mathilde zal aanstaande zondag in de Grote Kerk in Blokzijl vertellen over de medische hulpverlening op Lesbos. Ze is blij dat deze kerk de opbrengst van haar collecte van zondag 30 september bestemt voor de vluchtelingen. 'Voor €15 geef je al een antibioticakuur,' geeft ze als voorbeeld.

Geld doneren via de dokterspraktijk kan ook, contant aan de balie of via rekeningnummer NL30 ABNA 0972 328 408 ten name van Van Dijk en/of Scholten, huisartsen, onder vermelding van Lesbos.