Proeven, genieten en bijkletsen in Blokzijl

Blokzijl - Blokzijl was zondag in zomerse sferen: bootjes in het water, volle terrassen en op diverse plekken in het zuiderzeestadje volop vertier. Blokzijl stond namelijk in het teken van het jaarlijkse Preuvenement.

‘Kunnen we nog meedoen?’, vroeg een echtpaar aan een serveerster. ‘We hebben nog geen kaarten, maar we willen graag nog aanhaken!’

De organisatie kijkt tevreden terug. Ruim 400 kaarten verkocht, en negen deelnemende restaurants. De deelnemers konden op diverse mooie plekken genieten van met zorg bereide hapjes. Door het gevarieerde aanbod aan restaurants kwamen ze op verrassende locaties terecht, zoals de Auberge, met zijn gezellige binnenpleintje of de tuin van hotel Kaatje bij de Sluis, waar het heerlijk vertoeven was onder de bomen.

'Concept slaat aan'

‘Het concept slaat aan’, constateert Alko Tolner van het Prins Mauritshuis. ‘Juist rond deze tijd, als er even wat minder activiteiten zijn, vinden mensen het een mooi moment voor zo’n activiteit.’

Een greep uit de heerlijkheden: een patatje met stoofvlees en piccalilly, een tartaartje van zalm met gebakken gamba en paté van gevogelte met salade van venkel. En natuurlijk werden overal bijpassende drankjes bij geserveerd. Niet alleen restaurants uit Blokzijl zelf, ook etablissementen uit de omgeving deden mee. Het thema was dit jaar 'De bierhistorie'. Daarom haakte ook Klinkert Bierbrouwerij in de Brouwerstraat aan. Ook waren er op de route meerdere winkels en museum Het Gildenhuys geopend, en was er allerlei vermaak zoals een roofvogelshow en muzikale optredens.