Burgemeester Noordoostpolder geeft beste les democratisch burgerschap

Emmeloord - Met zijn les aan een zaal vol MBO'ers over burgerparticipatie bij de vernieuwing van stadsplein 'De Deel' in Emmeloord is Aucke van der Werff (burgemeester Noordoostpolder) uitgeroepen tot winnaar van de eerste editie van PrinsjesBurger, onderdeel van Prinsjesfestival. Hij ontving zaterdag een oorkonde uit handen van minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). 

Tijdens PrinsjesBurger verzorgden twaalf burgemeesters uit even zoveel provincies in het Haagse Theater Diligentia een les democratisch burgerschap, zoals dat kan blijken uit bijvoorbeeld democratische vernieuwing, burgerparticipatie of draagvlakvergroting. Centraal in elke les stond, vanuit het festivalthema 2018 over burgerbetrokkenheid, het mooiste voorbeeld van burgerschap uit de eigen gemeente.

In zijn les  nam Van der Werff zijn publiek mee in de besluitvorming over de vernieuwing van stadsplein De Deel in Emmeloord. Volgens de burgemeester heeft zijn gemeente dertig jaar lang, zonder succes, geprobeerd dat plein op te vrolijken. In 2014 besloot zijn college het 'helemaal anders te doen'. Aan de mensen uit Emmeloord werd gevraagd hoe zij vonden dat De Deel eruit moest gaan zien. Honderden mensen kwamen volgens Van der Werff bijeen in diverse brainstormsessies en tekenbijeenkomsten. Een jaar later keurde de gemeenteraad hun plannen goed.

Van der Werff ontving de oorkonde uit handen van minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). Wim Voermans (hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden) was de voorzitter van de jury. Parlementair verslaggever Frits Wester presenteerde de bijeenkomst.

De lessen van de burgemeesters, die zowel uit steden als plattelandsgemeenten kwamen, duurden vijf minuten en waren gericht op het MBO-onderwijs. Een aantal MBO-studenten kwam zaterdag mee naar Den Haag om hun eigen burgemeester te ondersteunen.