Documentaire over NOP

EMMELOORD - De lange documentaire, die 72 minuten duurt, gaat over de Noordoostpolder, waar duizenden buitenlandse werknemers voorgoed willen blijven. Maar hoe kun je ergens aarden, als anderen zich daardoor juist niét meer thuisvoelen? Rondom de dorpen van de Noordoostpolder verrichten zo'n 50.000 buitenlandse seizoensarbeiders werk dat de dun gespreide Flevolanders zelf niet aankunnen.

De aanvankelijke geruststelling dat deze ‘vreemdelingen’ daarna weer naar huis terugkeren is vervlogen; veel seizoenarbeiders gaan niet meer weg. Deze documentaire portretteert werkgevers, soms ook oud-emigranten en Poolse werknemers die vertellen wat het betekent huis en haard te verlaten, en een nieuw leven op te bouwen op een plek waar mensen hen bepaald niet met open armen ontvangen.

Eline Flipse

Eline Flipse (Wageningen 1954) is filmregisseur van documentaires. Ze studeerde aan de Filmacademie in Amsterdam , waar ze haar diploma behaalde in 1978. In 1982 maakte ze haar eerste documentaire, Het Verschijnsel B , over bibliofilie. Ze regisseerde haar eerste documentaire voor Scarabee Films in 1995; Broken Silence over vijf jonge Chinese componisten. De film won vele internationale prijzen, waaronder de Grand Prix van het documentairefilmfestival Visions du Réel in Nyon, Zwitserland , de hoofdprijs Ethos Bacao (Roemenië ) en de beste ontdekkingsdocumentatie, Festival Du Nouveau Cinema in Montreal. Het werd ook genomineerd voor de beste lange documentaire op het Nederlandse filmfestival.

Première

De première is zondag 30 september in het Louis Hartlooper Complex 3 (Utrecht). Kaarten zijn te bestellen via de site https://www.filmfestival.nl/films/hoop-heimwee/