Oh oh Emmeloord

Zwemmen

Goed waar waren we gebleven, oh ja: van klagen over droogte en dat het allemaal niet normaal is met die klimaatverandering en dat het allemaal de schuld is van die zakkenvullers in Den Haag dat het veel te heet is, naar regen. Van een schitterende zomer naar herfst. Dan koelt het af en ogen lanen en parken romantisch, maar dan is het weer niet goed.

“Heb ik net de fiets uit de fietsenstalling begint het keihard te regenen. Kan ik weer naar binnen om m’n regenpak aan te trekken! Dat is toch niet normaal, en denk je dat het op Buienradar stond?! Wat doen die gasten van die app eigenlijk de hele dag en… “ En dan ben je nog maar net binnen op kantoor. Eerst koffie inschenken. Klontje suiker, even roeren en dan eerst e-mail of zal ik beginnen met… “En waarom staat die fietsenstalling er überhaupt nog denk ik dan! Dat ding lekt als de neten weet je wel weet je niet. Het staat er hartstikke blank! Denk je dat de dubbele carport van de baas ook lekt?! Het is toch van een gloeiende niet normaal ook en als je er wat van zegt dan kan je…” Computer aanzetten, nog een slokje koffie. Toch maar eerst de e-mail. “Maar goed laat maar komen die donkere dagen, nog een goeie drie maanden en dan is het Kerst! Zin an!” Ik verslik me in m’n koffie en zie in een splitsecond een op tilt staande kerstboom, de Top 2000 en een sloot jaaroverzichten door m’n gedachten heen trekken. En zo zijn we waar ik heen wilde: alvast even terugkijken op de sportieve hoogtepunten van het jaar, en daar als koning op de bovenste trede Maarten van der Weijden zien zitten. De held zwom in een episch gevecht over een heilige route 163 km. Aangemoedigd vanaf bruggen, kades en de drassige waterkant. Het beeld wat me het meest bijstaat is Van der Weijden die in het holst van de nacht door het water glijdt, verlicht door de koplampen van tractoren. Licht brengen in de duisternis, er samen voor gaan, die trekkers in dat Friese landschap: schitterend.

Na koning Maarten die op de hoogste trede zit volgen Terpstra en de Ronde van Vlaanderen, de Rode duivels op het WK. De Fish Potato run en daar is hij al – gevoed door mijn enthousiasme voor Maarten van der Weijden – de Pieperswim. Ik deed niet mee maar zag afgelopen vrijdag vanaf de kant hoe zwemmers door donker en stromende regen langs de Schokkerwal gingen. Stoere mannen en vrouwen. Donkere wetsuits gleden door het water. Ik moest denken aan Maarten van der Weijden en de koplampen van de trekkers. Waarom stonden er in aardappel-hoofdstad Emmeloord geen trekkers opgesteld? Waarom niet om de 10 meter een bouwlamp om de zwemmers uit te lichten? Een mooi event, hopelijk volgend jaar weer. Hopelijk inclusief spotlights voor de sterren.