Celstraf voor heling en drugshandel

EMMELOORD - Tegen vier mannen uit Emmeloord en omgeving zijn woensdag taakstraffen en voorwaardelijke celstraffen geëist voor drugshandel en heling van gestolen goederen. Het viertal werd begin 2016 in een flat vol gestolen goederen opgepakt.

Op 16 januari 2016 valt de politie 's ochtends de woning binnen. Er worden vier kerels aangetroffen in de leeftijd van nu 23 tot en met 26 jaar. In de woning en in de bijbehorende kelderbox staan diverse spullen afkomstig van meerdere inbraken in de buurt. In de woning ligt ook cocaïne en heroïne en diverse spullen die gebruikt worden om drugs te wegen. Twee telefoons worden in beslag genomen. De politie vermoedt dat drugsgebruikers veelvuldig deze twee nummers gebeld hebben. Zo'n 22 van hen, grotendeels afkomstig van Urk, worden gehoord. Meerdere van deze vermeende drugsgebruikers wijzen een of meer verdachten als hun dealer.

De vier ontkenden alle feiten. Bij een van hen werd tijdens de aanhouding coke achter zijn broeksband en in zijn onderbroek gevonden. Hij zei het in paniek van tafel gegrist te hebben. Hij wist niet wat het was, laat staan van wie het was. Tegen drie van hen eiste de officier van justitie een taakstraf van 150 uur en 2 maanden cel voorwaardelijk. De vierde verdachte hoorde enkele dagen cel tegen zich eisen. Deze tijd heeft hij al in voorarrest uitgezeten. Ook wil het Openbaar Ministerie dat een criminele winst van 28.000 euro aan de staat betaald moet worden.

De advocaten vonden de herkenningen door Urker drugsgebruikers onbetrouwbaar. ‘Bovendien hebben van de 22 er 19 mijn cliënt niet herkend’, zei advocaat Cem Polat. De raadslieden vroegen om vrijspraak.

Vonnis op 26 september.