Flevoland is zes nieuwe circulaire ketens rijker

Lelystad - Flevoland is zes nieuwe circulaire ketens rijker, waarbij nieuwe producten worden gemaakt van gebruikte materialen of groene grondstoffen.

Tijdens de bijeenkomst van het Platform Circulair Flevoland, afgelopen vrijdag, hebben verschillende partijen hun handtekening gezet onder een ketensamenwerking.

Gedeputeerde Michiel Rijsberman, die namens de provincie zijn handtekening onder alle initiatieven mocht zetten, noemde de ondertekening een nieuwe stap. 'We hebben de afgelopen jaren heel veel gepraat met elkaar, maar dit laat zien dat het nu tijd is om dingen echt te gaan doen'.

Handtekeningen

De handtekeningen zijn gezet bij de volgende ketens:

Plasticfabriek Almere: van plastic afval naar producten voor de openbare ruimte, zoals bankjes

Taste Up: tweede keus-groenten gebruiken voor nieuwe culinaire producten

Circulaire weg (bitumen hergebruik): oude dakbekleding hergebruiken als grondstof voor asfalt

Bamboeketen Flevoland: bamboevezels als grondstof voor nieuwe composieten

Lelystads Grasverwaarding: gemaaid gras verwerken tot verpakkingsproducten voor de horeca van Lelystad Airport

Spintone CO2 De Lelystadse Boer: CO2 van vliegtuigen opvangen en verwerken tot nanobuisjes en grafeen voor onder andere batterijen

Platform

Het Platform Circulair Flevoland is een initiatief van de provincie Flevoland en de gemeente Almere. Het doel van het platform is om ondernemers te ondersteunen in de circulaire economie. De provincie levert ketenmanagers aan de ondertekende ketens, met als doel om de ketenpartij te helpen én om eventuele belemmeringen (bijvoorbeeld in bestaande wetgeving) op te sporen en aan te pakken. Een keten bestaat uit een aanbieder van een grondstof, een verwerker/producent én een afnemer voor het product. De verwachting is dat de komende jaren nog veel meer ketens gevormd gaan worden.