Polen en Marknessenaren proeven samen kerk

MARKNESSE - In Marknesse was zondag de tweede kerkproeverij in de R.K. Kerk O.L.V. Sterre der Zee, een landelijke oecumenisch initiatief waarbij gasten in kerken worden uitgenodigd.

In de Noordoostpolder hebben de Poolse mensen elke 2e zondagmiddag van de maand een eucharistieviering in de kerk in Marknesse onder leiding van pastoor Jozef Okonek. Zondagmiddag werd het een bijzondere dienst, niet alleen in het Pools, maar ook in het Nederlands.

De dienst werd geleid door pastoor Jozef Okonek en pastor Magda Schilder. Het klonk mooi en iedereen beleefde deze middag iets aparts. Gezamenlijk vieren, elkaar laten proeven van gebeden, bijbel lezingen en mooie liederen, die voor beide kerkgangers zo gewoon zijn om te zingen. En soms is er eenheid, vooral bij Ubi caritas et amor, ubi caritas Deus ibi est. Een tekst die in iedere kerk bekend is en regelmatig wordt gebruikt.

Alle mensen hebben een uitnodiging ontvangen en de kerk was vol en het voelde als één. Een ieder, of je nu Pools, Nederlands, katholiek of protestant was. Je vierde samen, zong samen en luisterde samen.

Pastor Magda Schilder sprak over mensen die een leven lang op weg zijn, dat kan ver weg zijn op zoek naar werk, maar altijd is er een kerk met een open deur. Ook vond je deze open deur op de uitnodiging. Verder zag je er ook nog een mes om mee te snijden en een vork om iets aan te prikken en zo te proeven. Te proeven van elkaars viering door samen aanwezig te zijn.

Wat is de betekenis van het vieren, wie nodig je uit? Dat is niet zo eenvoudig En daarom was het zo mooi dat een Poolse parochiaan op het idee kwam om eens een dienst samen te vieren. Bij de uitgang kregen alle bezoekers een tekst mee Samen onderweg: Leven is op weg zijn… Na afloop was er koffie met Pools en Nederlands gebak.

Rikie Ruis