Prinses slaat Schokland Vijfje

SCHOKLAND - Prinses Marilène van Oranje heeft zaterdagmorgen, tijdens Open Monumentendag op Schokland, het eerste Schokland Vijfje gslagen.

Met een historische slingerpers verrichtte ze de ceremoniële slag. De herdenkingsmunt is ontworpen door de Duitse kunstenaar Katrin Korfmann, woonachtig in Amsterdam. De herdenkingsmunt staat symbool voor de Nederlandse strijd tegen het water en is de zevende uitgifte in de serie 'Nederlands Werelderfgoed' (2012-2021). Doel van deze bijzondere serie munten, uitgegeven door de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM), is meer aandacht te vragen voor de tien werelderfgoederen van Nederland, waaronder Schokland.

Met het Schokland Vijfje wil de KNM het voormalige eiland Schokland in de Noordoostpolder in de schijnwerpers zetten. Door de eeuwen heen was Schokland een mysterie: soms land, soms eiland en soms moeras. Ondanks de armoede en constante dreiging van het water, woonden er eeuwenlang mensen. Toen Schokland tijdens de stormvloed van 1825 slachtoffer werd van de woeste Zuiderzee, kwam alles onder water te staan. Het watergeweld vernielde meer dan twee kilometer aan zeedijk en de vuurtoren op de Zuidpunt. Tijdens de drooglegging van de Noordoostpolder in 1942 veranderde Schokland in een vier kilometer lang eiland op het droge. Sinds 1995 staat de locatie op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Om de belangrijke geschiedenis van Schokland nog meer onder de aandacht te brengen, had de KNM samen met de Nederlandse Spoorwegen tot en met 8 september een pop-upstore ‘Bestemming Schokland’ op Utrecht CS. Hier krijgen de dagelijks 186.000 reizigers de kans om het mysterie van Schokland in 4D te beleven met een VR-bril.

Verkrijgbaarheid

Het Schokland Vijfje is te bestellen via www.knm.nl/schokland en wordt geslagen in een oplage van 50.000 stuks. De herdenkingsmunt is in Nederland een wettig betaalmiddel ter waarde van vijf euro en na de ceremoniële eerste slag op 8 september ook verkrijgbaar via vestigingen van het Goudwisselkantoor. Voor verzamelaars verschijnen er ook bijzondere verzamelkwaliteiten van deze munt, geslagen in Zilver en in Goud.