Blokzijl gaat eeuwen terug in de tijd

Blokzijl - Opstand. Dat is dit jaar het thema van de landelijke Maand van de Geschiedenis. In het kader daarvan organiseert het gemeentearchief Steenwijkerland op zaterdag 20 oktober de Dag van de Geschiedenis.

Wethouder Trijn Jongman: ‘In de geschiedenisboeken over Blokzijl is ‘opstand’ een regelmatig terugkerend thema. De keuze voor Blokzijl als gastheer voor deze editie van de Dag van de Geschiedenis was dan ook snel gemaakt. Samen met museum Het Gildenhuys en de schutterij is een programma opgesteld waar jong en oud mee uit de voeten kan. Een aanrader, want je krijgt op een leuke én interactieve manier een kijkje in hoe het er vroeger aan toe ging.’

De Dag van de Geschiedenis wordt georganiseerd in het centrum van Blokzijl en in MFC De Ploats. Er zijn rondleidingen door het historische centrum van Blokzijl en er worden mooie verhalen verteld. Onder andere over ‘Bommen Berend’, de bijnaam van de bisschop van Münster, en over de lange staking die Blokzijl aan het wankelen bracht.

Museum Het Gildenhuys zet de deuren open en is de hele dag gratis te bezoeken. Bij de marktkraampjes van de lokale horeca op de Wortelmarkt kan in 17e-eeuwse sfeer geluncht worden. In de middag is er op de stadswal een demonstratie van 17e-eeuwse gevechtsmethoden en wordt door de schutterij het kanon afgevuurd. Deze demonstratie is voor iedereen gratis toegankelijk.

Meer info: www.steenwijkerland.nl/dagvandegeschiedenis