Politieke thriller uit polder

Emmeloord - Berthoo Lammers schreef een boek over vijf machtige bestuurders die lid zijn van de ‘Priorij van Christaller’, genoemd naar de Duitse geograaf Walter Christaller.

Zijn ‘Centrale Plaatsen Theorie’ diende als fundament voor de ontwikkeling van de Noordoostpolder. Ten koste van alles dienen zij de historische entiteit van de Noordoostpolder te beschermen. Wat ligt hieraan ten grondslag? Op vrijdagmiddag 31 augustus overhandigde Berthoo Lammers het eerste exemplaar aan oud-wethouder Willem Keur uit Nagele. Keur was een van de inspirators om het Centrum van de Noordoostpolder tot verantwoorde ontwikkeling te brengen, maar zag zijn plannen op wrede wijze doorkruist worden.

Verhaallijn

Ver in de vorige eeuw – in 1995 - maakte het gemeentebestuur van Noordoostpolder de eerste plannen bekend om haar centrum -De Deel in Emmeloord- te herontwikkelen. Tegen de wil van burgers en ondernemers in koos men voor een geheel nieuw winkelcentrum met ondergrondse en bovengrondse parkeerplaatsen. De historische aanblik en oorspronkelijk bedoelde identiteit van De Deel zou daarmee voorgoed verdwijnen. Ook de karakteristieke Poldertoren moest worden verbouwd. Als in 2006 een motie van de coalitiepartijen in de gemeenteraad van Noordoostpolder onder aanvoering van het CDA en de PvdA met één stem verschil wordt aangenomen, staat niets meer in de weg om die plannen ten uitvoer te brengen.

Maar niet iedereen had belang bij deze megalomane plannen. In 2018 is men na ruim twaalf jaar plannenmakerij al meer dan 23 miljoen euro kwijt zonder dat er een steen op De Deel is verplaatst. Hoe is dat mogelijk? Wie beschermt de Poldertoren en De Deel? De macht van politici en ondernemers met dubbele agenda’s, belangen en historische verbintenissen koesteren een groot gezamenlijk geheim! De bescherming van dat geheim voert terug tot de plaats Carinhall in het verre Oost-Duitsland waarin destijds nazi Hermann Göring de scepter zwaaide. Twee raadsleden gaan op zoek naar de waarheid achter 23 miljoen.

www.desmaakvankorenwijn.nl.

Het boek (412 pg.) is verkrijgbaar bij Boekhandel Marsman te Emmeloord. De prijs bedraagt € 21,95. Vrijdag 7 september is er een presentatie over het boek en een signeersessie bij Boekhandel Marsman te Emmeloord. Aanvang 19.30 uur.