Schizofrene Urker veroordeeld voor vernielingen

URK - Een 30-jarige man uit Urk is dinsdag bij de rechtbank in Lelystad veroordeeld voor een reeks vernielingen op het voormalige eiland. De rechtbank heeft hem een gevangenisstraf van 130 dagen opgelegd waarvan 24 voorwaardelijk. Omdat de man al 106 dagen vast heeft gezeten hoeft hij niet opnieuw de cel in.

In december 2017 gooide de Urker een steen door een ruit van het ROC Friese Poort. Ook bij de Rehobothkerk vernielde de man een raam en een deur. Voor het vernielen van een auto moet hij 1.000 euro schadevergoeding betalen.

Na gesprekken met een psychiater is bij de Urker schizofrenie geconstateerd. De rechtbank hield er rekening mee dat de man sterk verminderd toerekeningsvatbaar is en wil dat hij zes maanden doorbrengt op een beveiligde afdeling van een speciale kliniek. Daarna kan worden begonnen met het zetten van stappen voor begeleid wonen.

De man liet bij de rechtbank weten zich niks meer te herinneren van de vernielingen op Urk. Volgens hem omdat hij toen in een psychose verkeerde. Zijn advocaat liet weten dat haar cliënt zware medicijnen slikt en zich daarom niet alles meer kan herinneren. Het Openbaar Ministerie eiste een klinische behandeling, maar zag af van hoger beroep.