LUTTELGEEST - De fiets is met een fikse korting van Bike Shop Urk en een verleende subsidie door het SBBK Fonds aangekocht. Het is een initiatief van het project “De Ontmoeting, Een leven lang wonen in Luttelgeest”, dat bijna 5 jaar geleden van start ging. De fiets vloeit voort uit behoeften die er zijn binnen de dorpsgemenschap. De bewoners van Luttelgeest voelen zich thuis in hun dorp en willen er oud worden, zo blijkt steeds uit gesprekken, laat de stichting weten.

Daarvoor is destijds de Ontmoeting opgericht, een initiatief dat geheel door vrijwilligers wordt gerund. Er zijn talloze activiteiten, maar er is ook een Help organisatie, waarbij veel dorpsbewoners hun diensten aanbieden voor bijvoorbeeld vervoer naar een ziekenhuis, boodschappen, een wandelingetje, krant voorlezen, een maaltijd of anders. De Ontmoeting heeft als thuishonk het dorpshuis De Bosfluiter. Daar ontmoeten dorpsbewoners elkaar. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd zoals lezingen, workshops, informatie over zorg en gesprekken over wonen.

Dorpsbewoners kunnen er zo binnenlopen en een praatje maken onder het genot van een kopje koffie of thee, iets lenen uit de boekenkast, een spel doen of gaan jeu de boulen of biljarten. Om de 14 dagen is er op de donderdagmiddag warm eten, dat gekookt wordt door andere dorpsbewoners. De dinsdag is de creatieve middag, waar workshops gegeven worden (schilderen en boetseren) en waar mensen klaverjassen.

De afgelopen 2 jaar zijn er op de dinsdagmiddag ook 40 dekens gehaakt als bijdrage voor de ‘grootste gehaakte deken van de wereld’ die in Leeuwarden gepresenteerd werd. Naast deze op senioren gerichte activiteiten zijn er ook zaken voor voor jongere dorpsbewoners, zoals een Mamacafé of de maandelijkse bingo avonden.

Met de duofiets kunnen inwoners die niet meer alleen op pad durven of kunnen het dorp weer eens uit en van de buitenlucht genieten. Het is een mooie aanvulling op de dorpsbus die sinds kort op vrijdag in Luttelgeest rijdt. Bewoners kunnen voor slechts € 2,50 met dit busje naar Emmeloord. Men wordt thuis opgehaald; afgezet in Emmeloord, waar men maar wil, en 2 uur later weer naar huis terug gebracht. Uiteindelijk was de start van dagbesteding voor bewoners in het dorp de aanleiding om een duofiets aan te schaffen.