Open Monumentendag in Noordoostpolder

EMMELOORD - Op de Open Monumentendag op 8 en 9 september zijn monumenten die anders niet toegankelijk zijn gratis te bezoeken. In Emmeloord kunnen bezoekers in de Poldertoren.

Naast dat er monumenten vrij toegankelijk zijn, worden er ook allerlei activiteiten georganiseerd. Zo kun je tijdens je bezoek aan Schokland op zaterdag de theatervoorstelling ‘geen weg terug’ bekijken en is de lichtwachterswoning bij de oude haven geopend. Op zondag is er een compilatie van historische polygoonjournaals te bekijken en worden er kinderworkshops georganiseerd. Beide dagen is het museum gratis te bezoeken.

Aan de Karwijhof in Nagele wordt er op zaterdag 1 van de inmiddels 8 gerestaureerde woningen opengesteld. Deze woningen zijn in de jaren 50 ontworpen door Lotte Stam-Beese (1903-1988) en Ernest Groosman (1917-1999) beide verbonden aan het kunstenaars collectief de Stijl. De woningen zijn een icoon van de Nederlandse wederopbouwarchitectuur. Daarnaast is de SoW-kerk in het dorp te bezoeken. Deze kleine ‘betonnen kathedraal’ is een toonbeeld van modernistische architectuur én een rijksmonument.

In Emmeloord is de Poldertoren ook weer geopend. Deze 65,3 meter hoge toren kreeg zowel de functie van watertoren als die van carrillontoren en uitkijktoren. De toren vormt het symbool van de eenheid van de polder en de overwinning op het water. Bij goed weer kan deze op zaterdag beklommen worden. Op zondag is een bezoek aan Oud Kraggenburg zeer aan te raden. OudKraggenburg is een voormalige vluchthaven met kustlicht en lichtwachterswoning, gelegen in wat toen nog Zuiderzee heette.

De monumenten zijn gratis toegankelijk in dit weekend. Kijk voor een compleet overzicht op:

www.vvvnoordoostpolder.nl/openmonumentendag