Vuurtoren Urk open tijdens Open Monumentendag

URK - De in 1844 gebouwde vuurtoren Urk is op zaterdag 8 september een van de negen door Rijkswaterstaat opengestelde locaties voor Open Monumentendag.

De vuurtoren kan worden beklommen en op de begane grond is er een tentoonstelling van foto’s, kaarten en attributen. De vuurtoren is die dag open van 10.00 – 17.00 uur. Voor de veiligheid geldt een maximum aantal van 25 bezoekers tegelijk op de vuurtoren. Dit kan een wachttijd veroorzaken. De trappen zijn niet toegankelijk voor minder validen.

Ondiepte voor de kust

Al vanaf 1617 brandde op Urk een vuur om de schepen op de Zuiderzee de weg te wijzen. Omdat een open kolenvuur niet betrouwbaar was, werd op Urk een vierkante stenen toren met een kolenvuur gebouwd. Het was niet alleen een oriëntatiepunt, maar ook een licht dat waarschuwde voor een ondiepte voor de kust, ‘De Vormt’ geheten. In 1837 is landinwaarts een vierkante houten vuurbaak met een lantaarn gebouwd. De witte vuurtoren van Urk is in de negentiende eeuw gebouwd op de plek van die vierkante vuurbaak.

Rijkswaterstaat doet voor het negende jaar mee aan de landelijke Open Monumentendag. Tijdens Open Monumentendag stelt Rijkswaterstaat een verscheidenheid aan bouwwerken met een internationale functie open voor het publiek. Vuurtorens en havenlichten, bruggen, sluizen en stuwen zijn belangrijk cultuurhistorisch erfgoed, waarmee Rijkswaterstaat vanaf 1798 het gezicht van Nederland mede bepaalt..