Grote containerbrand slaat over naar pand ABC Arkenbouw op Urk

Urk - Een grote containerbrand nabij een bedrijfspand heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag voor veel schade gezorgd. De brand sloeg over naar het bedrijfspand van ABC Arkenbouw op de Griend in Urk.

Omstreeks 00:00 uur ontstond er brand in een grote afvalcontainer tegen het pand aan van ABC Arkenbouw. Al snel kwamen de vlammen boven de container uit waardoor ook de naastgelegen opgeslagen parketten isolatiemateriaal en de gevel van het gebouw begonnen te branden. De brandweer schaalde groots op vanwege mogelijke uitbreiding van de brand naar binnen toe. Twee ploegen uit Urk, de brandweerlieden uit Ens en de hoogwerker uit Lelystad bestreden de brand.

De brandweer wist door snel optreden uitbreiding van de brand naar binnen toe te voorkomen. Desondanks ontstond er volgens de brandweer wel rook- en waterschade in het bedrijfspand. De buitenkant van het gebouw raakte door de brand flink beschadigd. Na enige tijd blussen werd het sein 'brand meester' gegeven waarna de brandweerlieden langzaam konden inpakken.

De brand veroorzaakte veel rookontwikkeling boven industrieterrein Zwolsche Hoek. De precieze oorzaak van de brand is nog onbekend. De politie en directeur van ABC Arkenbouw gaan uit van brandstichting. Dit zal uit nader onderzoek door de recherche definitief moeten blijken. De politie zoekt getuigen die wellicht meer weten wat er zich vlak voor de brand bij het bedrijf afspeelde.