Is de zomermarkt voorbij?

EMMELOORD - Er komen geen zomermarkten meer, zoals ze de afgelopen jaren gehouden zijn in Emmeloord. De dramatisch verlopen zomermarkten van deze zomer maken dat wel duidelijk.

De familie De Boer stuurde een ingezonden stuk naar weekblad De Noordoostpolder dat via de website en Facebook binnen een half uur 50 reacties opriep die niet mals waren. ‘Je wilt ze eigenlijk niet lezen, maar je doet het toch’, reageert Klaske Lumens, office manager van het dit jaar in het leven geroepen Centrum Management Emmeloord en verantwoordelijk voor de zomermarkten. Al zijn de meeste berichten overigens nog opbouwend. ‘Vrij logisch! Het is standaard, niet vernieuwend. Emmeloord moet meer aan klantenbinding gaan doen. Op deze manier wordt het slechter en slechter’, reageert Frank van der Werf op Facebook.

De Boer wijst ook op het éénzijdig aanbod en de vele lege staanplaatsen. ‘Stop met deze opzet’, is zijn devies. En dat is niet tegen dovemansoren gezegd. ‘We hebben als Centrum Management deze zomermarkten nog niet georganiseerd. De organisatie vloeide nog voort uit een contract dat er was met Ferrion Markten, maar met die partij gaan we niet verder’, zegt Lumens. Zij onderschrijft de kritiek dat er op de markt teveel van hetzelfde is. Bovendien is het aantal van 5 markten ook veel te veel. Door de hitte was de eerste markt deze zomer ook nog afgelast.

‘Het aantal staat ook beslist ter discussie, evenals de dag.’ Waar marktkooplui ook over klagen is de lange dag die ze op vrijdag in Emmeloord moeten staan. ‘Omdat het koopavond is moeten ze tot 21.00 uur blijven staan. Als je er dan om 10.00 uur al je kraam hebt opgebouwd is dat een hele lange dag en willen ze om 18.00 uur wel opbreken als er nauwelijks handel is. Ik sprak een standhouder die had ‘s middags nog maar voor 35 euro verkocht. Die legt er dan ook nog op toe.’

Lumens verwacht dat er een volgend jaar hooguit twee marktevenementen in de zomer zullen plaatsvinden. Daarbij staat de locatie, de Lange Nering, niet ter discussie. ‘Het doel is immers om mensen naar het centrum en de winkels in Emmeloord te krijgen.’ De vrijdag is overigens niet heilig voor de markt. ‘Misschien moet je ook denken aan de zaterdag, al kan dat moeilijk worden omdat kraamhouders dan al vaak bezet zijn, maar de vrijdag is een te lange dag. Je zit met opbouwen en afbreken van de kramen in de winkelstraat wat niet kan als de winkels open zijn. Op donderdag bijt het wellicht met de gewone warenmarkt.’

Dat Emmeloord en omstreken uitgekeken is op kraampjes met telefoonhoesjes en lederwaren is in ieder geval wel duidelijk en van een sfeervolle ambiance om er te blijven hangen is ook al geen sprake. ‘De boodschap is duidelijk, het moet anders.’ Lumens heeft inmiddels vijf bedrijven die markten organiseren aangeschreven om te vragen wat zij kunnen bieden. Dat er meer leven in de brouwerij moet komen is in ieder geval wel duidelijk. ‘Eventueel werken met thema’s. Ik heb steden in de omgeving gezien waar de markten wel aanslaan.’ ‘Vroeger was een braderie iets speciaals in mijn beleving’, stelt Lori op Facebook. Oftewel: Met een paar kraampjes haal je tegenwoordig geen mensen meer naar een stad.

Cees Walinga