Polderteam naar Hippiade Ermelo

MARKNESSE - Het idee enkele amazones van RV & PC de Dijkruiters uit Blankenham om weer eens een viertal in de ring te brengen bij wedstrijden pakt goed uit. Zaterdag 1 september acteert het team op de Hippiade in Ermelo.

Het polderteam bestaat uit Henny Pathuis-Faber uit Marknesse, Marissa Daniels uit Luttelgeest, Anita Laan uit Marknesse en Rozemarijn Menkveld uit Ens. ‘Het is lang geleden dat de club een viertal had’, vertelt Henny Pathuis. ‘De paardensport is toch vooral individueel. We kenden elkaar voordat we het team vormden ook niet, ja wel van naam, maar verder niet.’

Inmiddels is er een hecht team gesmeed onder aanvoering van trainer/coach Chantal Menkveld uit Kraggenburg en overtreft het viertal zich steeds weer in de piste. Op het kringkampioenschap bij de Strandhoeve in Baarlo plaatste het zich in juli met een eerste prijs voor het Overijssels regiokampioenschap in Ootmarssum. Daar reed het kwartet onder extreem warme omstandigheden begin augustus wederom naar de zege in de klasse L. En nu wacht de Hippiade oftewel het Nederlands kampioenschap.

Nederlands kampioenschap

‘Dat hadden we niet verwacht. We schatten een derde plek in, maar we werden eerste met 186 punten van de eerste jury en 217 van de tweede en dat bij 34 graden’, vertelt Henny met nog steeds ongeloof in haar stem. De kracht van het viertal zit volgens Henny in de individuele kwaliteiten van de ruiters en de teamspirit. Qua samenstelling van paarden is het bijvoorbeeld ook geen eenheid. ‘Oh nee, de paarden passen totaal niet bijelkaar met 2 bruinen, een grote witte en een kleine Fries. Het is een bont gezelschap, maar de paarden en ruiters presteren individueel heel goed en zijn inmiddels behoorlijk op elkaar ingespeeld. Er is veel aandacht besteed aan de uitstraling van het 4 tal door sponsoren, enthousiaste supporters en de amazones. In de wedstrijdring vormen we een mooie en opvallende eenheid in onze ‘blauwe’ jasjes!

Bij de teamwedstrijd rijden de paarden achterelkaar en moeten ze de oefeningen tegelijk doen. ‘Dat vraagt veel oefening, we moeten hetzelfde tempo lopen en daarbij als ruiters op elkaar ingespeeld zijn. Dat is de uitdaging, erg lastig, maar wel heel leuk’, vindt Henny. Bij de trainingen heeft coach Chantal het overzicht op het synchroon uitvoeren van de kur en leidt als een dirigent het tempo.

Correcte paarden

Wat de kansen van het viertal op de Hippiade zijn, durft Henny niet te zeggen. ‘In de klasse L doen 20 4-tallen mee, dat is een heel groot veld. We kennen de concurrentie niet, maar misschien zit een top-5 klassering er wel in. Individueel zijn we goed en we rijden met vier diverse, maar wel leuke en correcte paarden. Niemand springt er bij ons team uit en dat is wellicht de kracht.’ Bijzonder is dat het viertal geen reserveruiter meeneemt. ‘We zijn een kleine vereniging. Een reserve is er niet, maar we nemen met mijn oude paard, de 15-jarige Fries Lonneke, wel een reservepaard mee.’

Cees Walinga