POLDERHEMEL

Aflevering 1188

28 AUGUSTUS – 4 SEPTEMBER

Sinds 12 augustus is de Parker Solar Probe, een onderzoekssonde speciaal voor het onderzoek van de zon onderweg voor een reeks nabije ontmoetingen met de zon.

Zeer heet

In 2024 komt de sonde zo dicht bij de zon (6.4 miljoen kilometer) dat de temperatuur van het hitteschild dat de sonde tegen de intense zonnehitte moet beschermen oploopt tot rond 1350 graden. Tijdens die zeer nauwe passages zal de sonde een nog nooit vertoonde snelheid krijgen van 200 kilometer per seconde. Het toestel zal onderzoek doen aan de hete en ijle zonneatmosfeer, de corona. Ook zonnewind en zonnevlammen krijgen de volle aandacht. In totaal zal de Parker Solar Probe gedurende 8 jaar 24 rondes rond de zon maken. Iedere volgende ronde komt hij weer iets dichter bij de zon. Als de brandstof van de stuurraketten van de sonde op is, zal de stand van de sonde niet meer geregeld kunnen worden. De zonnehitte zal het toestel langzaam doen vergaan. Het hitteschild zal voor eeuwig intact blijven en zijn rondjes rond de zon blijven draaien.

Aan de hemel valt deze week te bekijken:

ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 1 september)

Zon op: 06.48 uur; onder 20.26 uur.

Maan op: 23.09 uur; onder 14.24 uur (zondag).

MAAN – De schijngestalte van onze wachter neemt af. Op maandag 3 september komt de maan om 04.27 uur in de schijngestalte van Laatste Kwartier (half, sterrenbeeld Stier). Kijk in de nanacht en ochtend. Hij komt hoog aan de hemel.

PLANETEN – In de avondschemering is Venus nog maar kort in het westzuidwesten te zien. Ze is (steeds moeilijker) te vinden in sterrenbeeld Maagd. Tegen 21.10 uur gaat ze in het westzuidwesten onder. Met een kijker is te zien dat Venus schijngestalten heeft. Ze is nu iets minder dan ‘half’. Bij het invallen van de duisternis staat Jupiter reeds laag in het zuidwesten. Hij is verder tot 22.15 uur te zien (dan in westzuidwesten). Saturnus wordt als het donker wordt zichtbaar in het zuiden, hij gaat om 00.45 uur onder; Mars is na zonsondergang zichtbaar in het zuidzuidoosten. Mars is nog erg helder; hij staat op 68 miljoen kilometer van de aarde. Hij gaat om 02.20 uur in het zuidwesten onder. En in de vroege morgen, kort voor zonsopgang, is Mercurius laag in het oostnoordoosten te spotten.

René P. Elings, e-mail: rpelings@hotmail.com.