18 woningen Noordwinkels Nagele

NAGELE - Oost&VanTilburg Ontwikkeling wint in samenwerking met Beeld en Architectuurhuis (bauh) de prijsvraag voor de realisatie van 18 woningen op de plek van de (voormalige) Noorderwinkels in Nagele.

Deze prijsvraag is door de gemeente uitgeschreven nadat zij dit voorjaar was overgegaan tot aankoop en sloop van de Noorderwinkels. De aankoop van de grond biedt de mogelijkheid uitbreiding te realiseren hetgeen past in het ontwikkelperspectief van Nagele.

Nieuwe toekomst

Noorderwinkels vormde oorspronkelijk samen met Zuiderwinkels het kernwinkelgebied van Nagele. Na jaren van gedeeltelijke leegstand was het duidelijk dat deze plek een nieuwe toekomst verdiende. Drie partijen dienden hun ontwerp in. Alle inzendingen waren van hoog niveau. Het ontwerp van architect ir. J. Post (bauh) in opdracht van OVT Ontwikkeling voldeed als beste aan de opdracht om te komen tot een duurzame invulling van het gebied met innovatieve architectuur die recht doet aan het architectonische karakter van Nagele.

De inzending van OVT maakt betaalbaar en kwalitatief hoogstaand wonen mogelijk. Wonen dat volledig aansluit bij de bijzondere geschiedenis en de duurzame ambities van het dorp. Zo worden de woningen onder andere voorzien van zonnepanelen.

Zin om te starten

‘We zijn blij met de maximale score op architectuur, duurzaamheid en de niet-verplichte onderdelen’, vertelt architect ir. J. Post. ‘Iets toevoegen aan het icoon Nagele is geen sinecure en daarom is een uitgebreide analyse gedaan naar de historie. Die is op alle niveau’s van het plan doorvertaald naar nu. Zo komt bijvoorbeeld de ‘ruimte in ruimte’ gedachte in de woning terug in de vorm van een wintertuin of patio en zijn de entrees geaccentueerd met een zogenaamde Nagelse ‘tafelconstructie’, een carport.’

De gedachte aangaande het Nieuwe Bouwen is vertaald in een woning die steigerloos gebouwd kan worden. Daarnaast is de woning flexibel in te delen voor verschillende gebruikersgroepen en heeft een voor- en achtertuin met optimale zonligging. Binnen het plan zijn meer moderne eigenschappen toegevoegd die perfect passen bij de sfeer van Nagele.’We hebben zin om te starten en kunnen niet wachten om het geloof in ‘vooruitgang’ en in Nagele aan te wakkeren’, aldus ir. Post.

Vervolg

OVT Ontwikkeling gaat nu aan de slag met de verdere ontwikkeling van de plannen. ‘Wij verwachten in oktober een informatieavond in Nagele te organiseren om de plannen toe te lichten en wensen van mogelijke kopers te inventariseren. Deze wensen nemen we zoveel mogelijk mee in de verdere ontwikkeling,’ zegt Jeroen Oost van OVT. De planning is om eind dit jaar de woningen in verkoop te brengen.