Groen licht voor nieuwe Obadjaschool op Urk

URK - De Zwolse Obadjaschool mag een nevenvestiging op Urk beginnen. Dat heeft de Raad van State beslist in een zaak die was aangespannen door het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Noordoostpolder-Urk.

De nieuwe reformatorische basisschool krijgt volgens woordvoerders voorlopig een plek in de Petrus Datheenschool. De Obadjaschool op Urk zou deze maand starten met één groep van ongeveer acht leerlingen. Maar of dat gaat lukken, is zeer de vraag.

Het samenwerkingsverband is bang dat de nieuwe school leidt tot afname van het aantal leerlingen uit Urk op haar eigen scholen De Optimist, De Zonnebloem en De Klimboom in Emmeloord. De Urker leerlingen hoeven niet meer veel te reizen met een concurrerende school op Urk zelf. Door de afname van het aantal leerlingen krijgen scholen minder geld van het rijk en dat bedreigt goed onderwijs. Om die reden is het samenwerkingsverband niet blij met de komst van een concurrent.

Het ministerie van Onderwijs stemde in met de vestiging van de nieuwe school op Urk. De bezwaren van het samenwerkingsverband moesten volgens het ministerie ook aan de kant worden geschoven, omdat het samenwerkingsverband zelf geen belanghebbende is in deze kwestie. Alleen de genoemde scholen in Emmeloord zouden belanghebbenden zijn, maar die hebben zelf geen bezwaar gemaakt.

Dat blijkt blufpoker te zijn van het ministerie. Het samenwerkingsverband is wel belanghebbende, oordeelt de Raad van State, want de stichting organiseert en ondersteunt het onderwijs op de scholen. Desondanks heeft de Raad hun bezwaren verworpen. Het samenwerkingsverband stelt dat de wet eist dat de Obadjaschool op Urk er alleen maar kan komen als het samenwerkingsverband daarmee instemt. Maar volgens de Raad is dat een verkeerde uitleg van de wet. Het landelijke samenwerkingsverband van scholen heeft al ingestemd met de school op Urk. En dan is het niet meer nodig dat het verband van de scholen op Urk en de Noordoostpolder ook nog instemt, constateert de Raad.