Wellerwaard alternatief voor 11-steden zwemmer

EMMELOORD - De 72-jarige Jaap Schaap had zich verheugd om samen met Maarten van der Weijden mee te zwemmen langs de Friese 11steden. De ecolibacterie gooide wat de honderden meezwemmers betreft roet in het eten.

Nog even overwoog Schaap het advies te negeren, maar uiteindelijk respecteerde hij het besluit. Als alternatief zwom de in Holwerd geboren Schaap zaterdag, zondag en maandag steeds 4 kilometer in het schone water van de Wellerwaard waar hij ook trainde voor de uitdaging. De drive van Schaap om mee te doen is het verlies van drie broers die aan kanker zijn overleden. Zelf genas hij net als Maarten 13 jaar geleden van de ziekte.

Schaap zou onder meer het laatste stukje over de Bonkevaart meezwemmen en met Maarten in een erehaag finishen. Nu wilde hij er bij zijn om getuige te zijn van de finish in Leeuwarden, maar Van der Weijden brak maandagmiddag iets na 13.00 uur zijn 11stedenzwemtocht af. Hij was te ziek om door te zwemmen. Zijn tempo liep terug van 4 naar 2 kilomter per uur.

Van der Weijden startte zaterdagochtend om half vijf bij de Zwette op weg naar Sneek. Via IJlst en Sloten zwom hij vlot naar Stavoren. Zondagochtend had hij een dipje en zat er helemaal doorheen, maar na een peptalk van zijn vrouw, een lange rustpauze en hartige pizza in Bolsward, herpakte hij zich aangemoedigd door duizenden mensen, die op bruggen en langs de vaarten staan. In het donker werd de route tussen Franeker en Vrouwenparochie deels verlicht door tractoren en zelfs een muziekkapel bracht in de Hel van het Noorden steun voor de zwemmer, maar het uiteindelijke doel haalde hij niet.

2,5 miljoen euro

Maandagochtend liet hij al weten in ieder geval Dokkum de elfde stad te willen bereiken, maar door ziekte moest hij opgeven. Het aanvankelijke doel om 11.000 euro bijeen met de zwemmarathon is meer dan gehaald. Maandagavond bij de huldiging in Leeuwarden werd bekend dat de actie 2,5 miljoen euro heeft opgeleverd voor onderzoek naar kanker. Een bedrag dat waarschijnlijk nog veel hoger wordt.

De foto's op Facebook zijn van de fotografen Wim Haze (Amsterdam), Casper van Aggelen en Eize Hoekstra. Zie ook https://11stedenzwemtocht.pr.co/