Triathlon Noordoostpolder denkt groot

EMMELOORD - ‘Leuk om vijfhonderd deelnemers te hebben. Denk dat we dat wel gaan halen. Op de dag zelf kun je je ook nog inschrijven. Er zijn altijd wel enkele tientallen atleten die dat doen’, zegt Kerst Beuckens.

De voorzitter van de stichting Triathlon Noordoostpolder constateert tot zijn genoegen dat de triathlon in de polder elk jaar een klein beetje groeit. Komende zondag staat de zevende editie op het programma en sinds afgelopen zaterdag is de ‘Week van de Triathlon Noordoostpolder’ aan de gang. Een drukke week met onder meer een try-out openwaterzwemmen, de kick-off voor sponsors, de instructieavond voor vrijwilligers en natuurlijk de wedstrijddag zelf.

Nieuw dit jaar: de afvalzone. Niet om lichamelijk af te vallen, maar om je afval kwijt te kunnen. ‘De atleten eten veel repen en gelletjes en de verpakking wordt altijd ergens op het parcours weggegooid. Nu staan in de afvalzone fruitkisten waarin de atleten hun afval kunnen gooien. Dat zijn grote kisten, kunnen ze makkelijk mikken. Zo houd je de polder schoon. Zijn kleine verbeteringen, die horen bij de professionalisering’, aldus Beuckens.

Enorme boost

Over het deelnemersveld: ‘Vijfhonderd deelnemers, dat is best veel. Een mooi aantal. We maken nog steeds kleine stappen, dat is niet erg. Met zulke aantallen weet je: je doet het echt ergens voor.’ Steeds meer triatleten komen uit de Noordoostpolder en andere delen van Flevoland. De rest komt vooral uit het noorden en oosten, binnen anderhalf uur rijden. Kerst Beuckens is dus blij met de groei van het evenement, maar het bestuur is al langer bezig om de Triathlon Noordoostpolder een enorme boost te geven.

De organisatie is in gesprek met gemeente, provincie en Rijkswaterstaat over het afsluiten van de N50 tussen Emmeloord en Ens om de provinciale weg voor het fietsen te kunnen benutten. Beuckens en consorten denken groot. De poldertriatlon moet worden uitgebreid met een halve triatlon (‘Daar zijn er maar vier van in Nederland’) om het aantal deelnemers een flink duw in de rug te geven. Dat is nodig om het sportevenement betaalbaar te kunnen houden. Triathlon Noordoostpolder bekostigt alles via sponsoring en inschrijfgeld. Er komt geen cent subsidie aan te pas.

Fietsen op N50

Het hele evenement wordt verplaatst van de Nagelerweg naar het evenemententerrein, net buiten het dorp aan de Marknesserweg als het tot een akkoord komt. Deels is dat noodgedwongen. Beuckens: ‘De skatebaan aan de Nagelerweg wordt nog groter. We kunnen als triatlon daar niet doorgroeien. De wisselzone is vol. We moeten iets doen om de groei niet te remmen.’ Het plan is om de atleten in de Zwolsevaart de andere richting op te laten zwemmen, richting Nagelerweg. Het lopen staat gepland in het park naast de Golfslag en het fietsen dus op de N50.

Als alles doorgaat, is de status in 2019 die van een try-out. In september, uiterlijk oktober moet helder zijn of er groen licht is. Beuckens: ‘We moeten kijken of het financieel haalbaar is.’ Een ander wapen in de strijd om meer deelnemers is verplaatsing van het evenement van zondag naar zaterdag. ‘De zondag kan Urkers niet bekoren’, weet Beuckens. ‘Dat is jammer. Als je ziet hoeveel Urkers aan hun eigen triatlon meedoen en die bovendien zó goed zijn.’ Die atleten zou Beuckens er graag bij hebben.

Maar eerst zondag de triatlon op de vertrouwde plek aan de Nagelerweg. De 150 vrijwilligers zijn er klaar voor. ‘Iedereen heeft er heel veel zin in’, aldus Beuckens.

Harry de Ridder