Wandelen: sociaal en sportief

EMMELOORD - Arend Mintjes uit Emmeloord loopt met een rollator. Hij zou graag een rollatorwandelclubje oprichten in de stad.

De eerste schreden daartoe zijn inmiddels gezet door de bestuurder van StAPS, het eerdere ANBO. Op een avond van de reumavereniging Noordoostpolder kwam Lian Minnaard, beweegcoach bij Carrefour, vertellen over het belang van bewegen. Ook benadrukte ze het sociale aspect van het iniatief. Er kwam een oproep in het verenigingsblad, maar het aantal reacties is met twee nog bescheiden. ‘Er kunnen veel meer bij’, vindt Mintjes.

De opzet is om op woensdag 19 september de eerste wandeling te houden. De start is om 10 uur bij het gemeentehuis. ‘Dan wandelen we naar de Brulboei in de Zuidert om daar een kop koffie te drinken en dan lopen we daarna terug.’ Het doel van de club is om mensen uit hun stoel te halen voor beweging, maar het sociale belang staat ook hoog in het vaandel.

‘Ik zit ook in de organisatie van reisjes bij de ANBO en zie dan hoeveel mensen een rollator meenemen. Gisteren waren we naar het Lauwersmeergebied en Dokkum. Ik telde wel 15 rollators. Wat mij opvalt is dat veel mensen niet op de rollator steunen, maar deze vooruitduwen. Op dat gebied is er ook nog wel wat te leren voor de gebruikers’, vindt Mintjes. ‘Je moet de rollator als steun gebruiken en er tussen lopen.’

Minnaard is bewegingswetenschapper en zal wat de techniek betreft ook zeker advies geven aan de deelnemers van de rollatorwandelclub. In eerste instantie is Carrefour betrokken om het iniatief van de grond te krijgen. ‘We moeten ook kijken naar de verschillende niveaus. Misschien moeten er wel verschilende clubjes komen per niveau. Dat zullen we allemaal moeten bekijken waar behoefte aan is.’ Mintjes wil dat de wandelclub wekelijks een ommetje maakt.

De beweegcoach benadrukt nogmaals het belang van bewegen voor ouderen. ‘Wie beweegt is vitaler. Soms moeten mensen een duwtje in de rug hebben om mee toe doen. Dit is een gezellige manier om erop uit te gaan.’ Overigens mogen partners die niet met de rollator lopen natuurlijk ook mee.

Meedoen kost niks, zegt Mintjes. ‘Nou de koffie onderweg is voor eigen rekening natuurlijk.’ Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij Mintjes, door hem te bellen op tel. nr. 0527-616043.

Cees Walinga