Bachconcert in Grote Kerk Vollenhove

VOLLENHOVE - Minne Veldman geeft vrijdag 17 augustus een Bachconcert in de Grote kerk van Vollenhove. Het concert begint om 20.00 uur.

Hij speelt een programma met orgelwerken van Johann Sebastian Bach (1685-1750), misschien wel de grootste componist aller tijden. Hoewel er maar één componist op het programma staat, wordt het toch een afwisselend concert. Het oeuvre van Bach is er groot en veelzijdig genoeg voor. Veldman opent met een virtuoos Praeludium en Fuga, een van de vroegste werken van Bach. Na 2 koraalbewerkingen uit het Orgelbüchlein staat er een feestelijk, vijfdelig Concerto van Vivaldi op het programma, door Bach bewerkt voor orgel. Bach schreef ook enkele partita’s, grote variatiewerken. Deze avond klinkt de partita over “Ach, was soll ich Sünder machen”. Na de 2e Triosonate sluit Veldman dit Bachconcert af met de wereldberoemde Toccata con Fuga in d-moll.

Minne Veldman (geboren in 1980) is als kerkorganist verbonden aan de Rehobothkerk op Urk. Ook is hij actief als dirigent van 5 koren en componist en uitgever van bladmuziek voor orgel en voor koren. Bij zijn orgelconcerten kunnen bezoekers hem zien spelen op een groot videoscherm in de kerk.

De orgelconcerten in Vollenhove beginnen op vrijdagavond om 20.00 uur en duren ruim een uur. De organist geeft vooraf een mondelinge toelichting op het programma. De toegangsprijs bedraagt €10,00 per persoon (t/m 15 jaar gratis). Het laatste concert in deze zomerserie wordt op 24 augustus gegeven door Ab Weegenaar, organist van de Bovenkerk te Kampen.