Saturnus en Mars

Aflevering 1186 - 14 – 21 AUGUSTUS

Ondanks dat de Hubble ruimtetelescoop al een beetje bejaard is, kan hij nog steeds scherpe plaatjes schieten. Recentelijk nam hij Saturnus en Mars op de korrel.

Saturnus en Mars

Deze zomer staan beide planeten vrij kort na elkaar recht tegenover de zon ten opzichte van de aarde (oppositie). De opname van Saturnus laat heel fraai de diverse ringen zien en de wolkenbanden op de planeet zelf. Een verstoring in de atmosfeer van Saturnus is nabij de noordpool zichtbaar als een witgeel vlekje. De schaduw van de planeetbol is nog net zichtbaar op de ringen. Op de foto van Mars zijn beide poolkappen zichtbaar. Een deel van de oppervlakte van Mars is door een nu uit elkaar vallende stofstorm aan het zicht onttrokken. Een sliert van een stofwolk hangt nog net over de zuidelijke poolkap. Aangezien Mars nog dicht bij de aarde staat, zijn er met relatief bescheiden kijkers toch details op te zien. De ringen van Saturnus zijn met een dergelijk instrument altijd te zien.

MAAN – De schijngestalte van onze wachter groeit deze week weer aan. Op zaterdag 18 augustus komt de maan om 09.49 uur in de schijngestalte van Eerste Kwartier (half, sterrenbeeld Weegschaal). Kijk in de avonduren laag in het zuidzuidwesten.

PLANETEN – In de avondschemering is Venus nog maar kort in het westzuidwesten te zien. Ze is te vinden in sterrenbeeld Maagd. Tegen 22.00 uur gaat ze in het westen onder. Bij het invallen van de duisternis staat Jupiter reeds laag in het zuidwesten. Hij is verder tot 23.15 uur te zien (dan in westzuidwesten). Saturnus wordt als het donker wordt zichtbaar in het zuiden, hij gaat om 01.45 uur onder; Mars is na zonsondergang zichtbaar in het zuidoosten. Mars is erg helder; hij staat op slechts 61 miljoen kilometer van de aarde. Hij gaat om 03.15 uur in het zuidwesten onder.

Meteoren

Momenteel is de actieve meteorenzwerm Perseïden gaande. Op 13 augustus was het hoogtepunt, 100 exemplaren per uur. Maar ook vanavond zijn er nog veel Perseïden te zien. Kijk laat in de avond richting het noordoosten.