De The Flying Boules naar Sportlaan?

EMMELOORD - Jeu de Boulesvereniging The Flying Boules in Emmeloord is met de gemeente in overleg over een betere accommodatie aan Sportlaan.

‘We willen een afgesloten baan met 16 wedstrijdbanen, een clubhuis en baanverlichting. In het kader van het Masterplan Sportaccommodaties was ons een nieuwe baan toegezegd, maar toen de grote clubs (voetbal, hockey en korfbal) verplaatst waren en mooie velden en onderkomens hadden, was de koek op,’ aldus voorzitter Evert Onink.

‘De gemeente heeft in de loop der jaren diverse toezeggingen gedaan maar is deze nog niet nagekomen. De wethouder wil ons nu op twee overtollige gravelbanen van de tennisvereniging aan de Sportlaan plaatsen. We zijn nu zowel met het bestuur van ATC Emelwerth als met wethouder Wiemer Haagsma in overleg over die nieuwe baan en het gebruik van hun clubhuis. Dan kunnen we competities en toernooien spelen en gasten ontvangen. En het belangrijkste: de spelers kunnen dan tussen de partijen door naar het toilet.’

Nationale competitie

Op sportief gebied zet de club vooreerst grotere stappen. De club gaat vanaf dit najaar meespelen in de Nationale Petanque Competitie (NPC) van de Nederlandse Jeu de Boules Bond (NJBB). The Flying Boules komt met één team uit in de 5e divisie. The Flying Boules bestaat al 24 jaar, maar is pas sinds dit voorjaar aangesloten bij de NJBB. Vijftien leden hebben inmiddels een wedstrijdlicentie en mogen aan NJBB-toernooien, kampioenschappen en competities meedoen. Zij zullen het NPC-team vormen. De overige leden zijn ‘thuisboulers’ die vooral recreatief spelen en op dat niveau ook uitstekend presteren.

Het lidmaatschap van de bond geeft onder meer recht op deelname aan landelijke en regionale competities, selectiewedstrijden en kampioenschappen. Daarnaast mag de vereniging ook zelf NJBB-toernooien organiseren. Dat laatste kan voorlopig nog niet omdat daarvoor een goede accommodatie beschikbaar moet zijn, terwijl de club nu nog steeds op een voor iedereen toegankelijke baan zit met een open dug-out, zonder elektriciteit en sanitair. Onink: ‘Ook deelname aan de diverse zomercompetities kan nog niet omdat we in onze “accommodatie” nog geen andere teams kunnen ontvangen. Spelen in de NPC kan wel, want die competitie wordt van eind september tot eind maart gespeeld op overdekte en verwarmde binnenbanen in Sneek en Steenwijk.’