Messenzwaaier is ontoerekeningsvatbaar

NAGELE - De rechtbank in Lelystad heeft een 48-jarige man uit Nagele veroordeeld tot opname in een psychiatrisch ziekenhuis.

De Nagelees zwaaide op 22 november met een fileermes bij het Avia tankstation aan de Vliestroom op Urk. Daarbij zou hij allahu akbar hebben geroepen. Doodsangsten stonden getuigen daar uit. Een aanwezige moest zichzelf opsluiten in zijn auto voor bescherming. En volgens de politie gooide de verwarde man het mes in de richting van een agent, die zich daardoor ernstig bedreigd voelde. Het kostte de politie een waarschuwingsschot om de man te overmeesteren.

‘Ik ben geen terrorist’, liet de Nagelees twee weken terug weten tijdens de rechtszitting. ‘Ik had een epileptische aanval en weet niet meer wat ik deed’, ging hij verder. Volgens hem heeft hij wel vaker last van aanvallen waarin hij bang is voor iedereen en stomme dingen doet. ‘Het was stom, maar ik heb nu goede medicatie en geen aanvallen meer.’

Deskundigen constateerden een ernstige hersenziekte bij de man. Die gaat gepaard met psychiatrische problemen. Hun advies luidde dan ook opname in een psychiatrisch ziekenhuis om herhaling te voorkomen.

De officier van justitie eiste dan ook opname in een psychiatrisch ziekenhuis en de rechtbank vonniste conform. ‘Dat is de enige optie waarbij de maatschappij en de verdachte worden beschermd’, schrijft ze in haar vonnis.

Overigens gaf de Nagelees zelf ter zitting aan daar niks van te willen weten. Volgens hem gaat het met de nieuwe medicatie prima met hem.