Telescopen

Aflevering 1185 - 7 – 14 AUGUSTUS

De telescopen op aarde worden steeds beter. Niet alleen worden ze steeds groter gebouwd, ook wordt er een techniek in verwerkt die adaptieve optiek wordt genoemd.

VLT Chili

De Very Large Telescope van het Europese ESO in Chili is zo’n telescoop, met 8 meter doorsnede. De adaptieve optiek maakt gebruik van lasertomografie, toegepast op een klein stukje van de hemel. De techniek is in staat vrijwel alle atmosferische onrust in dat hemelgebiedje weg te corrigeren. Het resultaat zijn foto’s van hemellichamen die de foto’s afkomstig van de Hubble ruimtetelescoop in kwaliteit overstijgen.

Bijgaande foto (links) van Neptunus is met hulp van deze techniek gemaakt, de rechter foto zonder correctie. Het is ook mogelijk de luchtonrust te corrigeren over een veel groter hemelgebied, maar de nauwkeurigheid neemt dan af; dus minder scherpe foto’s. De toekomstige James Webb ruimtetelescoop zal nog betere foto’s leveren, omdat deze flink groter is dan de Hubble en geen last zal hebben van een atmosfeer. Correcties zijn dan onnodig.

Aan de hemel valt deze week te bekijken:

Zon op: 06.12 uur; onder 21.11 uur.

Maan op: 05.54 uur; onder 21.27 uur.

MAAN – De schijngestalte van onze wachter neemt verder af en hij staat nog steeds aan de ochtendhemel. Op zaterdag 11 augustus is het om 11.58 uur Nieuwe Maan (onzichtbaar, sterrenbeeld Leeuw). Na het weekeinde vinden we de maan aan de westelijke avondhemel terug.

PLANETEN – In de avondschemering is Venus nog maar kort in het westen te zien. Ze is te vinden in sterrenbeeld Maagd. Rond 22.15 uur gaat ze in het westen onder. Bij het invallen van de duisternis staat Jupiter reeds in het zuidwesten.

Hij is verder tot tegen middernacht te zien (dan in westzuidwesten). Saturnus wordt als het donker wordt zichtbaar in het zuidzuidoosten, hij gaat om 02.45 uur onder; Mars is dan al op, zichtbaar in het zuidoosten. Mars is erg helder; hij staat op slechts 59 miljoen kilometer van de aarde. Hij gaat om 03.45 uur in het zuidwesten onder.

Meteoren

Van 3 juli tot en met 15 augustus zijn de Alfa-Capricorniden actief met weinig activiteit. De Delta-Aquariden-Zuid zijn sinds 12 juli ook actief tot 23 augustus. Beide zwermen zijn verder aan het afnemen.

e-mail: rpelings@hotmail.com.