Mooiste crossbaan garantie voor spektakel

KRAGGENBURG - Maar liefst 140 crossers doen zaterdag mee in Kraggenburg. ‘We hebben gewoon een mooie baan, daar komen veel autocrossers op af’, denkt Lars Goossens, een van de organisatoren van de cross.

Sinds drie jaar is de autocross van Kraggenburg, op het terrein waar vroeger camping De Kei was, weer vaste prik op de crossagenda van de Noordoostpolder. Het braak liggende stuk land huurt de organisatie van de Haagse eigenaar, die zelf ook komt kijken. De organisatie is maar wat fier op de baan, die kurkdroog is. ‘Dit is een grote baan’, weet medeorganisator Richard Wiegmink. ‘Buitenom meet de baan zeshonderd meter. Bij de meeste banen in de polder houdt het met de helft wel op’, vult Lars Goossens aan.

De grote baan, die na de cross intact blijft, maakt het mogelijk dat er tien in plaats van de gebruikelijke zes auto’s elke manche aan de start verschijnen. De kans op spektakel is daardoor groot. Opgesteld in rijen van twee (eerlijk over de manches verdeeld, alleen in de finale staan de besten vooraan) gaan de poldercrossers de strijd aan met elkaar. ‘Het is moeilijker crossen dan op de andere polderbanen’, zegt Wiegmink. Goossens: ‘Het zal meer strijd opleveren, want je moet vaker inhalen.’ De baan is nog langer en breder dan vorig jaar.

Professionele aanpak

De autocross in Kraggenburg is de komende jaren een zekerheidje. De eigenaar heeft geen concrete plannen met het stuk land en daar zijn de organisatoren heel blij mee. Ze steken er veel tijd in en gaan prat op de professionele aanpak. ‘Wij crossen zelf en dat scheelt’, vindt Richard Wiegmink. De goede organisatie en de grote baan staan garant voor een groot deelnemersveld, denkt de organisatie. De cross in Kraggenburg kent vier categorieën: polderklasse, junioren, driewielers en vrije standaard.

Tachtig crossers gaan voor goud in de polderklasse. Wat vindt de organisatie van het niveau van de poldercrossers? ‘Hoog!’, roepen Jordi Lamers en Lars Goossens in koor. Ze vinden de crossers prettig fanatiek over het algemeen en zeggen dat de auto’s er niet om liegen. ‘Tien jaar geleden won Wim Sikma deze cross met een geleende Mazda 323. Dat kan nu echt niet meer’, zeggen Lamers en Goossens. ‘Hier wint een professional’, voorspelt Goossens. Wie? Stefan Veldhuis of Kris Rol gaat met de winst aan de haal. Denken de organisatoren.