Puike prestatie Rustenburg op triathlon in Alpen

NAGELE - Annemarie Rustenburg heeft de Alpe D’Huez Triathlon afgelegd in 8 uur, 42 minuten en 36 seconden. Goed voor een achtste plaatst in een sterk, internationaal deelnemersveld.

De wedstrijd over 2,2 kilometer zwemen, 118 kilometer fietsen (over de legendarische Alpe D’Huez en andere reuzen) en 21 kilometer hardlopen op grote hoogte vergde geduld, maar vooral ook moed van Rustenburg, geboren op Urk en tegenwoordig inwoonster van Nagele. Aan de extreme uitputtingslag deden 1500 sporters mee uit veertig landen.

Onderkoeling

Wat voor een beproeving deze triatlon is, bleek wel uit het feit dat al na een dikke kilometer zwemmen de eerste deelnemers uit het water van het Lac du Verney werden gehaald wegens onderkoeling. Ook Annemarie Rustenburg had het zwaar. Ze kreeg last van kramp in haar kuiten, maar wist het parcours af te ronden zonder verder haar benen te gebruiken. Tijd: 40 minuten en 48 seconden.

Op de fiets warmde ze snel op, want de temperatuur liep op tot dik boven de 35 graden. Na twee cols met in totaal 2100 hoogtemeters moest ze de Alpe D’Huez (21 bochten) nog bedwingen. Rustenburg legde de 188 kilometer af in 5 uur en 42 minuten. Op een hoogte van 1900 meter wachtte als laatste nog een halve marathon. De ijle lucht en onverharde bergpaden maakten het slotonderdeel extreem zwaar. Tijd: 2 uur en 8 minuten.