Zieke Essen vervangen in Voorsterbos

KRAGGENBURG - Natuurmonumenten start deze maand met het gezonder maken van het Voorsterbos.

De zieke essen worden verwijderd en andere bomen krijgen meer ruimte om te groeien. De werkzaamheden kunnen tijdelijk overlast geven in de vorm van modderige paden en spoorvorming. Natuurmonumenten verwacht voor de herfst de werkzaamheden af te ronden.

Delen van het Voorsterbos bestaan uit alleen maar essen. Op deze plekken worden zieke bomen weggehaald en andere inheemse boomsoorten terug geplant, zoals de zoete kers, eik of fladderiep. Boswachter Ingrid Scholten: ‘Door het planten van nieuwe bomen blijft het bos een bos en verandert het niet in een ruigte. Daarnaast zorgt het planten van andere boomsoorten voor een gevarieerder en weerbaarder bos.

Veel vogels, insecten en planten hebben baat bij een afwisselend bos met verschillende boom- en struiksoorten.’

Een gevarieerd bos is niet alleen goed voor vogels, insecten en planten, maar het bos zelf wordt er ook gezonder door. Op andere plekken in het bos worden zieke essen verwijderd langs wegen en paden waar ze een gevaar vormen voor de veiligheid van wandelaars. Door de essentaksterfte worden meer bomen verwijderd dan normaal. Daar staat tegenover dat in de toekomst minder bomen gezaagd hoeven te worden.