Excursie naar kloosterkooi Kalenberg

KALENBERG - Staatsbosbeheer houdt zaterdag 4 augustus om 13.30 uur een excursie naar de Kloosterkooi in Kalenberg.

De eendenkooi bestaat naast een kooibos met daarin gelegen de kooiplas, doorgaans uit meerdere vangpijpen. Dat zijn de basiselementen van een eendenkooi. Op de kooiplas liggen de eenden rustig de dag door te komen en het kooibos zorgt voor luwte, veiligheid en rust. Rondom een kooiplas staan rietschermen om te voorkomen dat de eenden de kooiker of een bezoeker zien. Want absolute rust is in een eendenkooi nodig om te zorgen dat de eenden dagelijks terugkomen en daar kunnen uitrusten.

Maar de eendenkooien zijn niet aangelegd om het landschap te verfraaien. In vroegere tijden was de kooiker, doorgaans de eigenaar of de beheerder van een eendenkooi, grotendeels afhankelijk van de hoeveelheid eenden welke hij kon vangen. Hij moest er van leven! Dat betekende dus dat de eendenkooi volledig was ingericht om eenden te kunnen vangen. Ooit gehoord van het gezegde ‘de pijp uit gaan’? Juist, dat komt dus voort uit de eendenkooiwereld. Want het ging erom om zoveel mogelijk wilde eenden de vangpijp in te lokken. Als de eenden de pijp in zwommen, liet de kooiker zich tussen de rietschermen zien, zodat de wilde eenden schrokken en nog dieper de vangpijp invlogen. En ja, daar gingen ze dan ‘de pijp uit’! De lok- of staleenden waren de kooiker gewend en vlogen niet weg.

Wilt u zelf een keer de wondere wereld van een eendenkooi beleven dan kan dat. Staatsbosbeheer geeft regelmatig rondleidingen en toont u dan alle facetten van de eendenkooi. Kom een kijkje nemen achter de schermen en zie waar de eenden ‘de pijp uit gingen’. Een unieke belevenis.

Adres: Eendenklooi Koosterkooi, Kalenbergerpad, 8377 HL Kalenberg. Kosten: € 5,00 volwassenen/ € 2,50 kinderen

Aanmelden: Buitencentrum Weerribben tel. 0561-477272 of mail: excursies-weerribben@staatsbosbeheer.nl