Nieuwe kleine maantjes

Aflevering 1184 - 31 JULI – 7 AUGUSTUS

Nog steeds worden er bij reuzenplaneet Jupiter nieuwe kleine maantjes gevonden. Sommige daarvan hebben vreemde eigenschappen.

12 maantjes

Zo zijn er recentelijk 12 nieuwe maantjes ontdekt. Twee ervan draaien in de normale richting rond de planeet, dus van west naar oost. Ze maken deel uit van de binnenste groep prograde maantjes. De overige maantjes zijn retrograde, dat wil zeggen dat ze van oost naar west om Jupiter draaien. Het laatste maantje van de ontdekte verzameling manen, die de naam Valetudo heeft gekregen, beweegt ook prograde, maar zijn baan ligt schuin, zodat die de banen van de retrograde manen kruist. Dat leidt vroeg of laat tot botsingen. Enige van die botsingen zijn al in het verleden gebeurd, waarbij kleine retrograde maantjes zijn ontstaan. De maantjes zijn hooguit enige tientallen kilometers groot. Het totaal aantal manen bij Jupiter bedraagt nu 79.

Aan de hemel valt deze week te bekijken:

ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 4 augustus)

Zon op: 06.01 uur; onder 21.24 uur.

Maan op: 0.39 uur; onder 14.07 uur.

MAAN – De schijngestalte van onze wachter neemt af en hij staat nu aan de ochtendhemel. Op zaterdag 4 augustus komt de maan om 20.18 uur in de schijngestalte van Laatste Kwartier (half, sterrenbeeld Cetus/Ram). Vergeet niet dat de maan alleen ‘s morgens is te zien.

PLANETEN – In de avondschemering is Venus kort in het westen te zien. Ze is te vinden in sterrenbeeld Maagd. Rond 22.40 uur gaat ze in het westen onder. Bij het donker worden staat Jupiter reeds in het zuidwesten. Hij is verder tot tegen middernacht te zien (dan in westzuidwesten). Saturnus wordt als het donker wordt zichtbaar in het zuidzuidoosten, hij gaat om 02.45 uur onder; Mars komt om 22.00 uur op in het zuidoosten. Mars is erg helder; hij staat nog steeds op slechts 58 miljoen kilometer van de aarde. Hij gaat om 04.15 uur in het zuidwesten onder.

Meteoren

Van 3 juli tot en met 15 augustus zijn de Alfa-Capricorniden actief met weinig activiteit. De Delta-Aquariden-Zuid zijn sinds 12 juli ook actief tot 23 augustus. Deze is actiever met maximaal 16 meteoren per uur. Beide zwermen zijn aan het afnemen.

e-mail: rpelings@hotmail.com.