Autoschade Urk kan voorlopig blijven

Urk - Als de eigenaresse van het pand waar VOF Autoschade Urk is gevestigd graag van de verhuurder af wil, dan moet ze dat via een bodemprocedure regelen. Dat besliste de kortgedingenrechter in Lelystad maandag.

Autoschade Urk blijft voorlopig dus nog wel even gevestigd aan de Urkerweg 3. Het autobedrijf huurt al zo’n 20 jaar de bedrijfsruimte, maar de echtgenoot van de eigenaresse wil er nu zijn transportbedrijf in vestigen. De huurovereenkomst werd daarom per 1 maart opgezegd, maar Autoschade Urk weigerde te vertrekken.

Volgens de advocaat van het bedrijf geniet het wettelijke bescherming, waardoor de verhuurder alleen mag opzeggen met zwaarwegende redenen. Bijvoorbeeld wanneer de huurder zich ernstig heeft misdragen.

De rechter beaamt die bescherming in haar vonnis. En dus moet de verhuurder de huur opzeggen via een bodemprocedure. Alleen de rechter mag op deze manier bepalen of en wanneer de huur kan worden opgezegd.

En dus mogen de eigenaren van Autoschade Urk voorlopig blijven. Die moeten nog vijf, zes jaar tot hun pensioen. Daarom voelden ze er zo weinig voor om zich voor die korte periode nog in de schulden te steken.