Voetbaldagen worden waterdagen

EMMELOORD - De voetbaldagen in Emmeloord en Marknesse, goed voor bijna vierhonderd deelnemers, leken vorige week meer op ‘waterdagen’. De organisatoren pasten het programma fors aan om problemen voor te blijven.

In Emmeloord gooide Kenneth Olaer de planning om. De ervaren organisator regelde bezoekjes aan het Bosbad en zorgde er verder voor dat er voldoende water was, om mee te spelen, te koelen en te drinken. ‘Dinsdag en donderdag zijn we met alle kinderen tegen gereduceerd tarief ’s middags naar het zwembad gegaan. Even gecheckt of iedereen een diploma had; dat was het geval.’

De optie om naar Wellerwaard te gaan, verwierp Olaer. ‘Het is open water en diep. Bovendien zat ik met het vervoer. Die verantwoordelijkheid wilde ik niet nemen.’ Op de Kick-off voetbaldagen, zoals de nieuwe naam van de voetbaldagen in Emmeloord luidt, werden heel veel voetbalspellen ingeruild voor spellen met water of werd voetbalspellen aangepast.

Buikschuifbaan

Zo waren daar het honkvoetbal met badjes en de buikschuifbaan, reuze populair. De organisatie had ook gezorgd voor sproeidouches (‘Lekker en verfrissend’).Olaer: ‘We hebben er alles aan gedaan om de week goed te laten verlopen. En dat is gelukt.’ De voetballers, onder wie veel meisjes, kregen ook te horen dat ze vooral veel moesten drinken.

De afsluitende vrijdag begon extra vroeg. Heel Nederland was al vroegtijdig in kennis gesteld over de recordwarme dagen, dus konden Olaer en consorten op tijd maatregelen nemen. ‘Vijfendertig graden, dat zijn geen ideale omstandigheden’, meende Olaer. ‘In de volle zon op dat extra warme kunstgras de week afsluiten, zagen we niet zitten.’ Om één uur ’s middags zaten de Kick-off Voetbaldagen er op voor 240 jongens en meisjes.

Verkoeling

In Marknesse hadden ze op de Jako Voetbaldagen ook zo hun maatregelen genomen. Marknesse beschikt dan wel niet over een eigen zwembad, dat wil niet zeggen dat je niets kunt ondernemen om de 140 kids wat verkoeling te bieden. Rik Beekman, voor het derde jaar bij de organisatie betrokken: ‘We hebben het programma zo aangepast, dat de kinderen zo min mogelijk op het kunstgras waren.’

Ja, er werd ook nog gevoetbald, net als in Emmeloord het geval was. De extreme temperaturen lieten dat mondjesmaat toe, maar water voerde in Marknesse en Emmeloord toch de boventoon. In Marknesse hielden onder meer waterslangen de 140 jongens en meisjes koel. De hitte zorgde zo voor niet al teveel problemen.