Brandweercolumn: Insluipen voor schone kleren

RUTTEN - Het is zaterdag 14 juli als begin van de middag de pagers gaan bij de vrijwilligers van de post Rutten. De mannen zijn gealarmeerd voor een bosschagebrand aan de Lemsterweg.

De brand is snel geblust en Christaan Blaakmeer, bevelvoerder bij post Rutten, duikt onder de douche. Het is warm en hij wil hierna direct met zijn gezin op familiebezoek. De kraan is amper opengedraaid of er komt een tweede melding binnen. Gebouwbrand bij vakantiepark “Eigen Wijze”. Geen tijd om af te drogen, alleen een korte broek en shirt aan en nat de auto in. Twee minuten later is de brandweerploeg onderweg naar een groepsaccommodatie waar buiten een “luierfestival” voor meer dan 50 kinderen gaat plaatsvinden.

De brand zou zijn ontstaan in een pizzaoven en het dak zou branden. Gelijk schaalt Christaan op naar middelbrand. Ter plaatse aangekomen is het luierfestival nog niet gestart en brandt het alleen tegen de gevel. Post Kuinre wordt aan de achterkant op de brand ingezet en Rutten gaat via de voorkant naar binnen. Uit voorzorg wordt de hoogwerker gealarmeerd en geeft de autospuit van Rutten de ploeg Kuinre de opdracht om van open water af te leggen. In het gebouw blijft rook hangen en is de locatie niet te traceren. Uit voorzorg wordt de betimmering weggehaald om er zeker van te zijn dat de brand geheel uit is.

Even verderop, op veilige afstand van het gebouw, komt het luierfestival langzaam op gang. Gelukkig hebben de bezoekers geen hinder van de brand die even daarvoor heeft plaatsgevonden. Twee en een half uur later is alles veilig en keren de de brandweermensen van de posten Rutten en Kuinre terug naar de kazerne. Christiaan stapt in de auto en rijdt naar huis. Thuis aangekomen is het gezin al richting de familie vertrokken. Oeps, geen sleutel en niemand thuis. Dan maar met ladder via het slaapkamerraam naar binnen voor schone kleren en de huissleutel. Tijdens het douchen bleef de pager stil en kon Christaan eindelijk op familiebezoek.