Maïsdoolhof bij Schokland

SCHOKLAND - Waar beter dan op de oude zeebodem kun je het verhaal vertellen van 100 jaar Zuiderzeewet. Als je ergens de tijdslijn van die 100 jaar wilt zien dan is het toch wel in de Noordoostpolder waar ook de eilanden Schokland en Urk liggen, met hun rijke geschiedenis.

In dit bijzondere jaar hebben Jan en Anneke Ellen in het doolhof, wat traditiegetrouw natuurlijk weer een geheime boodschap verbergt, ook een informatieroute over 100 jaar Zuiderzeewet opgenomen. Hier zie je in compacte teksten de tijdslijn waarlangs de Zuiderzeewerken zijn uitgevoerd. Daarnaast zijn er informatiebordjes met leuke weetjes over die periode en het ontstaan van Flevoland. In alles kun je zien dat Cornelis Lely een echte pionier was, die met lef en ambitie zijn plannen heeft vormgegeven. Door zijn pionierszin kon in 1959 de Zuiderzeeballade worden geschreven!

Langs de Oud Emmeloorderweg staat als markering voor de ingang naar het maïsland een mooi bord waarop al duidelijk te zien is dat het hier gaat om het jubileum van 100 jaar Zuiderzeewet. De ingang van het doolhof wordt aangegeven met een vlag. Het maïsdoolhof is altijd vrij te bezoeken.

Ook dit jaar is het doolhof mogelijk gemaakt doordat Adriaan en Gonny Vos hun maïsland hiervoor beschikbaar hebben gesteld. De attractie is gratis, maar bezoekers worden vriendelijk om een bijdrage achter te laten voor de geleden oogstschade.