Messenzwaaier Urk is zeer waarschijnlijk ontoerekeningsvatbaar

URK - Doodsangsten hebben getuigen uitgestaan toen op 22 november een 47-jarige man uit Nagele een mes trok op Urk. De man, geboren in Marokko, zou daarbij ook nog eens ‘allahu akbar’ hebben geroepen.

Hij moest zich dinsdag bij de rechtbank in Lelystad verantwoorden voor zijn daad. De man stond die dag met een groot fileermes te zwaaien bij het Avia tankstation aan de Vliestroom. Het kostte de politie een waarschuwingsschot om de man te overmeesteren.

‘Ik ben geen terrorist’, liet de Nagelees tijdens de zitting weten. ‘Ik had een epileptische aanval en weet niet meer wat ik deed’, ging hij verder. Volgens hem heeft hij wel vaker last van aanvallen waarin hij bang is voor iedereen en stomme dingen doet. ‘Maar ik heb niemand verwond,’ verweerde hij zich in de rechtbank.

Die was het daar echter niet mee eens. Een aanwezige moest zichzelf die dag opsluiten in zijn auto voor bescherming. En volgens de politie gooide de verwarde man het mes in de richting van een agent, die zich daardoor ernstig bedreigd voelde. ‘Het was stom, maar ik heb nu goede medicatie en geen aanvallen meer’, antwoordde de man.

Hulpverleners trekken dat in twijfel. Uit gesprekken met een psycholoog en psychiater komt naar voren dat hij zijn medicijnen niet trouw slikt. Zij zijn bang voor herhaling.

Bij de man is een hersenziekte geconstateerd die gepaard gaat met psychiatrische problemen.

Het advies van de hulpverleners is opname in een psychiatrisch ziekenhuis. De officier van justitie past daar zijn eis op aan. Volgens hem moet de Nagelees ontoerekeningsvatbaar worden verklaard en worden opgenomen worden in een psychiatrisch ziekenhuis.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.